Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väntas inom kort i systembolagssvindel

Annons

- Orsaken till att jag inte lagt fram något åtal är helt enkelt tidsbrist, förklarar kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling, Falun.

- Visst har det gått lång tid men när ingen är frihetsberövad i väntan på rättegång kan det ta extra lång tid. Jag hoppas att vara klar med stämningsansökan mot kvinnan inom kort och i varje fall innan sommaren, tillägger Ädling.

Den kvinna i 40-årsåldern, som misstänks för stöld och bedrägeri i sin dagliga verksamhet som kassörska i systembutiken i Ludvika, har enligt arbetsgivaren försnillat minst 200 000 kronor. Detta har skett vid så kallad nollning av kvitton samt direkta stölder ur kassan. Hennes brottsliga förfarande avslöjades sedan man riktat en videokamera direkt mot kvinnans kassa.

- Den misstänkte har erkänt stöld men inte i den omfattning som arbetsgivaren gör gällande. Därför vet jag ännu inte säkert vilken summa jag kommer att yrka på, säger Ann-Charlotte Ädling.

Ädling är även förundersökningsledare i fall av misstänkt grovt bedrägeri och stöld av en anställd inom hemtjänsten i Ludvika. Enligt närstående till en numera avliden kvinna i 90-årsåldern har den anställde plockat ut närmare en halv miljon kronor på vårdtagarens konto.

Upptäckten av oegentligheter upptäcktes för ett år sedan men inte heller här har åklagaren lagt något åtal.

- Det beror på att jag inte anser att förundersökningen är avklarad. Det finns fortfarande förhör som ska hållas. Så länge som dessa inte är avklarade vill jag i övrigt inte kommentera detta fall, betonar Ann-Charlotte Ädling.

Hemtjänsten anmälde den anställde till polisen och vederbörande blev uppsagd med omedelbar verkan när arbetsgivaren, Ludvika kommun fick kännedom om misstankarna.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons