Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inga åtal mot fuskare i Dalarna

Nu tar Försäkringskassan tillsammans med polis, riksåklagaren och Skatteverket grepp om fusket med assistansersättningar.
Vad det innebär för brukare i Dalarna kommer klarna efterhand, enligt försäkringskassan.

Annons

Förra året avslutade Försäkringskassan 20 000 kontrollutredningar och 1 100 polisanmäldes. Försäkringskassan har tagit krafttag och utreder för närvarande 20 assistansbolag, 800 brukare och 2 500 assistenter.

Fusket går till så brukaren låtsas vara sjuk och delar på ersättningen med den som utför assistansen. Men hälften av fusket tros vara misstag och bero på otydliga regler vid ansökningsförfarandet.

Några regionala siffror på fusket finns ännu inte, men kommer i takt med att polisundersökningar slutförs.

– Inga utredningar i Dalarna har hittills gått vidare till åtal. Rent teoretiskt kan en kund från länet ha en utförare utifrån länet som utreds där, men det vet vi inget om i nuläget, säger Försäkringskassans chef i Borlänge Jörgen Ekdal.

Det finns för närvarande cirka 600 personer med assistansersättning i Dalarna och den vanligaste utföraren av assistans är kommuner.

Enligt försäkringskassan har bidragsfifflande ändrat karaktär de senaste åren. Det organiserade fusket som ger mycket pengar har ökat.

– Vi går från ett bredare småfuskande till mer organiserad och systematiserad brottslighet, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen gav på torsdagen Försäkringskassan i uppdrag att se över vilka regler som behöver ändras för att felaktigheterna ska minska, både vid rent slarv och medvetet fusk.

– Det avsiktliga fusket kan vi bara minska genom samarbete mellan myndigheterna. Det andra spåret är att göra det lätt för vanliga människor att göra rätt, säger Kristersson, och ger förenklade blanketter som ett exempel.

Tillsammans med Skatteverket, polisen och riksåklagaren fokuserar Försäkringskassan särskilt på fusk med pengar till personliga assistenter.

– Det kommer in grova brottslingar på ett sätt som det inte gör på andra områden. Man bildar bolag och utnyttjar svaga människor för ekonomisk vinning, säger generaldirektören Dan Eliasson

Trots en mångårig diskussion kan Försäkringskassan fortfarande inte samköra uppgifter med andra myndigheter för att avslöja bidragsbrott. Ett annat verktyg som saknas är möjligheten att låta oberoende läkare granska sjukintyg.

SETH JANSSON

SOFIA TANAKA/TT

Mer läsning

Annons