Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldringsbrotten i Dalarna - dag för dag

Annons

Orsa 28 juni

Två män söker upp en 76-årig man i hans hem. De säger att de har problem med sin bil och behöver vatten. Mannen får sällskap med en av besökarna när han tar en hink och går till ett uthus för att fylla den med vatten. Då passar den andra besökaren på att gå in i huset, där han hittar en nyckel till ett kassaskåp. 76-åringen blir bestulen på 10 000 kronor i kontanter.

Mora 11 juli

Det ringer på dörren hemma hos en 87-årig kvinna. Utanför står en främmande kvinna som säger att hon egentligen skulle lämna ett matpaket till en annan boende i trapphuset. Den gamla damen släpper in kvinnan. Efter besöket upptäcker 87-åringen att hon bestulits på smycken, 80 000 kronor i kontanter samt tre postväxlar utställda på sammanlagt 300 000 kronor.

Borlänge 2 juli

Tre okända kvinnor ringer på dörren till en 87-årig kvinnas lägenhet. När kvinnan öppnar säger de att de kommit för att städa hos en granne, men att den personen inte är hemma. Kunde kanske damen vara snäll att hjälpa dem skriva en lapp till grannen? Medan den äldre damen skriver viftar en av kvinnorna med en skynke i dörröppningen. När kvinnorna sedan lämnar bostaden, upptäcker lägenhetsinnehavaren att hennes bostad genomsökts.

Säter 2 juli

En 77-årig kvinna handlar mat. När hon lämnar butiken erbjuder sig två kvinnor att hjälpa henne hem med varorna. De följer med in i bostaden.

Inne i bostaden vill den ena kvinnan låna toaletten. Senare, när besökarna gått, upptäcker den gamla damen att hon bestulits på smycken.

Mora 11 juli

"Mama mia". Det utropar den utländska kvinnan upprepade gånger. På så sätt fångar hon den 89-åriga kvinnans uppmärksamhet utanför servicehuset. Den gamla damen undrar vad som pågår och låter sig ledas av den ropande kvinnan in i servicehuset och vidare in i den egna lägenheten. Där sluter ytterligare två kvinnor upp, som utan att damen ser det, länsar bostaden på hennes värdesaker. Bland annat försvinner hennes guldklocka och en samling gamla mynt.

Rättvik 11 juli

Någon knackar på dörren. Utanför den 76-åriga kvinnans bostad står en kvinna i 60-årsåldern. Hon säger att hon kommer från hemtjänsten.

76-åringen släpper in "hemtjänstpersonalen". Hon blir bestulen på 5000 kronor i kontanter.

Dala Järna 11 juli

Tre kvinnor uppsöker en 100-årig man i hans bostad. De säger att de kommer från hemtjänsten. Samtidigt ser mannens dotter, som bor i närheten, att kvinnorna går in till pappan. Hon skyndar dit och jagar iväg dem. Det blir mannens räddning.

Borlänge 12 juli

En 77-årig kvinna får oväntat besök. Det ringer på dörren och utanför står en kvinna och håller fram ett paket. Den gamla damen tycker att det ser ut som fryst fisk. Kvinnan undrar om damen kan ta hand om paketet, som egentligen tillhör en granne som inte tycks vara hemma.

Sedan tar hon fram en femkrona som hon håller i handen, medan hon försöker tränga sig in i bostaden. 77-åringen blockerar vägen och tumult uppstår. Besökaren kastar in femkronan i lägenheten och skriker. Vad som sedan händer vet inte den gamla damen. Hon blir bestulen på värdesaker.

Borlänge 12 juli

Det ringer på dörren och den 85-åriga mannen öppnar. I trapphuset står en med en matlåda i den ena handen och en plastpåse i den andra. Hon förklarar för mannen att hon behöver en större plastpåse. Kvinnan följer mannen in i köket och medan han tar fram en påse kommer ytterligare en kvinna in. Hon viftar med ett svart skynke och mannen hinner se att en tredje kvinna bakom det försöker smita in i lägenheten. 85-åringen försöker stoppa kvinnorna, men två av dem håller i honom. Alla tre försvinner sedan ut ur bostaden. Med sig har de smycken som fanns i lägenheten.

Falun 24 juli

En 75-årig kvinna befinner sig i sin trädgård. När hon går in i bostaden för att hämta något, ser hon hur en person lämnar bostaden och stänger ytterdörren efter sig. Denna någon har kvinnans värdesaker med sig.

Avesta 31 juli

En 82-årig kvinna tar ut pengar vid banken. Hon går och handlar. På väg hem, sluter en för henne okänd kvinna upp och erbjuder sig att bära hennes kassar. Den gamla damen tackar ja. Och blir bestulen på sin plånbok.

Borlänge 3 augusti

En 89-årig man är just på väg in i en trappuppgång när någon ropar på honom. Det är en man som vill växla pengar. När 89-åringen tar fram plånboken sträcker mannen fram sin hand. På så sätt försvinner 1 000 kronor ur 89-åringens plånbok.

Falun 4 augusti

En 92-årig man hämtar ut pengar från banken och går sedan för att titta på när brandkåren bekämpar en pågående brand. På brandplatsen möter han en man som vill växla en femkrona. Den gamle mannen tar fram plånboken. Den främmande mannen försöker att "hjälpa till". När han sedan lämnar 92-åringen saknas 2000 kronor i plånboken.

Borlänge 4 augusti

En man stoppar en 87-årig kvinna på gatan. Han undrar om hon kan växla en tiokrona till enkronor. Kvinnan tar upp sin plånbok . När mannen lämnar kvinnan saknas hennes guldarmband.

Säter 4 augusti

En 81-årig man är ute och promenerar med stöd av sin rullator. En okänd man dyker upp. Han pekar han på 81-åringens skärp. 81-åringen förstår inte vad den främmande mannen vill. Men han märker när mannen gått att hans plånbok, som han förvarade i bakfickan, saknas.

Borlänge 6 augusti

En 81-årig man går in på banken och tar där ut 10 000 kronor. Pengar som ska utgöra ett bidrag till sonens bröllop. På väg hem går den gamla mannen in och köper en tidning. När han kommer ut på gatan igen står en man där som vill växla pengar. Och på något sätt lyckas han stjäla de 10 000 kronorna som den gamle mannen tänkt ge till sin son.

Falun 6 aug

En äldre person tar ut pengar i en bankomat. En man dyker plötsligt upp, håller fram en tiokrona och säger att han vill växla.

Den äldre personen ser efter i plånbokens myntfack om det finns växel. Den främmande mannen lämnar platsen med 9 kronor och 50 öre. Samt resten av sedlarna som fanns i plånboken.

Ludvika 8 augusti

En 83-årig kvinna tar ut pengar från banken. Det är 20 000 kronor som hon ska använda till att betala sin mans begravning. Utanför begravningsbyrån sluter två okända kvinnor upp vid damens sida. De säger att den gamla damen ska gå in först. Det gör hon. Men räkningen för begravningen är inte sammanställd. Därför lämnar den gamla kvinnan begravningsbyrån och går hem. Hon upptäcker då att pengarna, som hon lagt i ett kuvert, är borta.

Malung 8 augusti

Det ringer på dörren hos en 75-årig kvinna. Hon öppnar och utanför står en kvinna och håller fram fyra hundralappar. Hon säger att hon är från Spanien och ska flytta in i en lägenhet i samma hus. Hon undrar om den gamla damen kan hjälpa henne att skriva en lapp. Det kan och gör den äldre kvinnan.

Och samtidigt smyger någon in i hennes lägenhet och stjäl bankböcker, smycken och klockor.

Borlänge 9 augusti

En kvinna handlar i en butik på Kupolen när en annan kvinna ber att få passera henne. Främlingen har en mängd kläder i famnen och därför måste kvinnan flytta på sig för att hon ska komma fram i butiken. När hon gör det och kvinnan passerar, stöter de ihop. Minuterna senare, när kvinnan ska betala för sina varor, upptäcker hon att plånboken är borta. Från hennes bankkonto görs sedan två uttag. Sammanlagt handlar det om 6000 kronor.

Mora 8-9 augusti

En 101 år gammal kvinna får oväntat besök i sitt hem. Det är av kvinnor som hon inte känner. En av kvinnorna uppehåller henne, medan de andra går igenom lägenheten. När de lämnar bostaden har de med sig den gamla damens bankomatkort. Kortet används senare i en bankomat i Älvdalen. Där fångas kvinnorna på bild av en övervakningskamera.

Fotnot: Ovan nämnda händelser är ett urval av de anmälningar om åldringsbrott som gjorts i Dalarna under sommaren.

Mer läsning

Annons