Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 knivhugg gav sju års fängelse

Annons

Tingsrätten menar att gärningen var oplanerad, situationen okontrollerad och 26-åringen psykiskt labil. Därför bedömer man den som dråp och inte mord.

De båda männen hade träffats på en restaurang på stan och 41-åringen följde med 26-åringen hem. Det är vad som hände sedan som tingsrätten hade att bedöma. 26-åringen påstod att han blivit utsatt för ett våldtäktsförsök.

26-åringen har hela tiden förnekat att han är homosexuell. Men det finns saker som pekar på att han haft frivillig sex med 41-åringen. Flera kondomer med DNA från 26-åringen har påträffats och 26-åringens förklaringar håller inte menar tingsrätten.

Det är inte uteslutet att 26-åringen vid något tillfälle ångrat sig och sagt ifrån. Det kan alltså ha varit en nödvärnssituation dock ingen som motiverar det kraftiga våldet. Det finns heller inget som tyder på en tillfällig psykos, vilket 26-åringen i andra hand hävdat.

26-åringen borde efter att ha beväpnat sig med en kniv kunnat hindra ett angrepp utan våld. Det måste ha varit uppenbart att de över 60 knivhuggen skulle döda 41-åringen.

26-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han lider av psykiska störningar, men att de inte är allvarliga i lagens mening. Diagnosen är alkoholberoende och borderlinestörning, vilket förklarar hans kraftiga reaktion. 26-åringen berättade under undersökningen att han tidigare utsatts för flera homosexuella övergrepp, vilket också kan ha bidragit till hans vredesutbrott. Undersökningsteamet rekommenderade rätten att vid straffmätningen ta hänsyn till detta. Det är också anledningen att fängelse-straffet inte blir mer än sju år.

26-åringen ska dessutom betala 58 000 kronor i skadestånd till 41-åringens mor.

Mer läsning

Annons