Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-åringen inte sjuk

Annons

­ Han har erkänt våldtäkt, säger hans advokat, Björn Henriques.

Rättegången rörande våldtäkten av de två kvinnorna i Mellsta avbröts i mitten av december. Då hade man kommit så långt att slutpläderingar hållits, men fråg-an om påföljd kvarstod. Det beslutades att den misstänkte 40-åringen skulle genomgå en rättspykiatrisk undersökning.

Nu är den klar.

Enligt utlåtandet från rättspsyk-iatriska enheten i Umeå lider inte mannen av någon allvarlig psyk-isk störning. Han var heller inte allvarligt psykiskt störd när han utförde brottet. Det innebär att mannen inte kan dömas till vård.

40-åringen riskerar nu istället ett långt fängelsestraff.

Han har erkänt våldtäkt, men bestrider att det handlar om en grov sådan. Åklagaren har dock rubricerat brottet som grovt eftersom mannen riktade en pistol mot kvinnorna, sa att han skulle skjuta dem och tvingade dem till sexuella handlingar.

­ Han medger att han hade en pistol, men säger att den var riktad mot kvinnornas fötter. Och han säger att han inte hotade dem, säger Björn Henriques, som försvarar 40-åringen.

Tingsrättsförhandlingarna återupptas på torsdag. Då kommer åklagare och försvar att lägga fram de påföljder man anser lämpliga.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons