Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

37-åringen fortsätter förneka våldtäkt

Annons

Tidigt i går förmiddag återupptogs förhandlingarna i Bollnäs tingsrätt, rörande en 37-årig man från Borlänge och hans inblandning i kopplerihärvan i Bollnäs. Dagen inleddes med att en ung kvinna hördes om det hon upplevt i en lägenhet i Borlänge för snart tre år sedan. Då var hon 14 år.

Inför rätten berättade flickan hur hon kom till Borlänge tillsammans med den 37-åriga mannen. Han tog henne med till ett bostadsområde hon inte kan namnet på. Där, i en lägenhet, befann sig en av hennes väninnor tillsammans med en annan man. Hon vet inte, men tror att han kan ha varit tysk.

Den kvällen, någon gång i augusti eller september, åkte hela sällskapet till en spelklubb i Väster-ås. Men de återvände samma natt till lägenheten i Borlänge, där de skulle övernatta. 14-åringen minns hur hennes kompis följande morgon skjutsades till ett möte med en sexköpare, medan hon själv stannade kvar i lägenheten tillsammans med den 37-åriga Borlängebon.

Det var då det hände.

Inför rätten beskrev flickan hur hon precis hade duschat när han kom in i badrummet. Och där, mot ett tvättställ, våldtog han henne.

- Lögn.

Det säger 37-åringen om flickans berättelse. Enligt honom har han aldrig haft sexuellt umgänge med henne. Än mindre gjort sig skyldig till våldtäkt.

- Han säger så. Men å andra sidan nekar han till allt. Ingenting har hänt, berättar kammaråklagare Christer Sammens, som under gårdagens förhandlingar ställde 37-åringen till svars för ytterligare åtta sexualbrott.

Det handlar om ett otal tillfällen då mannen, mot betalning, ska ha utnyttjat flickorna i härvan sexuellt. Han ska också ha arrangerat en rad sexmöten mellan flickorna och sexköpare på olika platser i landet. Inte minst i Dalarna.

Åklagarens huvudbevisning i målet är flickornas egna berättelser. Sex unga kvinnor, som alla utsatts för övergrepp. Och deras uppgifter är samstämmiga. I går fick rätten lyssna till hur de ibland sett sina kompisar utsättas för övergrepp, medan de i nästa stund varit ensamt offer.

- Det är många inblandade, många händelser och det handlar om lång tid. Det är en härva, helt enkelt, som jag tycker att vi genom flickornas berättelser har fått en bra helhetsbild av, säger Sammens.

Rättegången mot 37-åringen fortsätter i Bollnäs tingsrätt den 3 och 4 mars. Då handlar det bland annat om den ekonomiska brottslighet som mannen kan ha gjort sig skyldig till, när han skulle köpa en restaurang i Hedemora.

Förtydligande: I gårdagens tidning stod att läsa om den första rättegångsdagen, under vilken en grov våldtäkt och ett grovt sexuellt utnyttjande togs upp. Övergreppen ska ha skett vid två serveringar på Lugnet i Falun sommaren 2002. Ingen av de nuvarande ägarna till serveringarna har dock något att göra med händelserna och är inte misstänkta för brott.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons