Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

29-åringen erkänner dödsmisshandeln

Annons

Fyra vittnen har sett hur 29-åringen sparkade Mattias Ström i huvudet. Han har pekats ut i en personkonfrontation och de analyser som gjorts av Statens kriminaltekniska laboratorium visar att han hade offrets blod på sina skor.

Kammaråklagare Patrik Säf-lund åtalade i går 29-åringen för grov misshandel, grovt vållande till annans död, tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri och grov olovlig körning.

Nu erkänner 29-åringen, som kommer från Sundsvallstrakten, att det var han som misshandlade den 21-årige Falubon Mattias Ström, lördagen den 17 juli i år.

Mattias och tre av hans kompisar hade träffats i en lägenhet i centrala Falun under eftermiddagen. Där hade de ätit, tittat på tv och delat på några öl, innan de började gå mot Kopparvallen, där de skulle spela fotboll.

De gick söderut längs Trotzgatan och befann sig i jämnhöjd med datorföretaget EMWE när någon ropade på dem från andra sidan gatan. Där låg en kvinna på marken och en man stod bredvid henne.

Mannen ropade åt dem att komma dit. Han betedde sig hetsigt och började korsa gatan. I polisförhör har kompisarna berättat hur 29-åringen muckade bråk. "Kom igen då, ni plockar mig lätt. Ni är fyra mot en", ska han ha sagt upprepade gånger.

Kompisarna ökade takten för att komma ifrån 29-åringen, men Mattias tog det lugnare. Han var några meter bakom sina vänner när han plötsligt träffades av en spark mot halsen och föll handlöst ner på marken. Vittnen till händelsen har sagt att sparken var hård, och han tycks ha förlorat medvetandet med en gång.

Den rättsmedicinska undersökningen har visat att svåra blödningar och stötskador uppstod i hjärnan, då huvudet slog ner i asfalten. Fyra dagar senare avled Mattias Ström till följd av de svåra hjärnskadorna.

När 29-åringen sparkat ner Mattias fortsatte han efter hans kompisar, som hunnit en bit längs trottoaren. Efter bara några meter ska 29-åringen ha vänt tillbaka igen och sparkat Mattias ytterligare en gång i huvudet innan han försvann upp mot Åsgatan.

Kompisarna larmade SOS och lade sin vän i framstupa sidoläge. Flera vittnen kom fram för att hjälpa till.

Vid det laget var 29-åringen på jakt efter en flyktbil och ett par timmar senare greps han av polis i Hofors, med 0,39 promille alkohol i blodet. Han var inte påverkad av narkotika.

I ett tidigt polisförhör har 29-åringen berättat att han hade sug efter heroin, som han inte lyckats få tag på i Falun. Han hade tidigare på dagen lämnat det familjehem i södra Dalarna där han skulle genomgå den kontrakts-vård han nyligen dömts till.

När han i polisförhöret upplystes om att han var misstänkt för misshandel frågade han polisen om han slagit sin flickvän. Det enda han mindes var att han varit i Falun och druckit tillsammans med henne. Nästa minne var en man som vinkade åt honom när han åkte iväg i den stulna bilen.

I ett senare polisförhör har minnet återvänt. Han säger att det känns svårt att berätta om misshandeln, och att han ska "samla kraft" för att kunna göra det under rättegången. Han ber även polisen att anteckna att han lovat att berätta, så att han ska ha press på sig när det är dags.

Rättegången hålls onsdag och torsdag nästa vecka.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons