Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

26-åringen dömd för mordbränder förut

Annons

Häktningsförhandlingarna hölls vid Falu Tingsrätt i går bakom stängda dörrar.

Skälen till att mannen häktas är, enligt tingsrätten, att det finns risk för att han kan förstöra bevismaterial och att han kan göra något mer brott om han försätts på fri fot fram till rättegången.

Det var natten till söndag den femte september som flera anlagda bränder bröt ut under kort tid i Borlänge. Bland annat krossades ett fönster på Jesu Kristi Kyrka på Vasagatan och en gardin sattes i brand. Det brann även i flera bilar, en minibuss och en sopcontainer.

Det är för endast branden i kyrkan som brottsrubriceringen är mordbrand. De övriga händelserna klassas som skadegörelse.

Mannen är två gånger tidigare dömd för mordbrand. Så tidigt som 1999 dömde Leksands Tingsrätt honom till tre års fängelse för bland annat mordbrand. En rättspsykiatrisk undersökning visade då att mannen inte behövde psykvård. I juni 2001 frigavs han villkorligt med ett års prövotid.

Men under den prövotiden an-lade han fler bränder. I september 2001 brann det på flera ställen samma dag i Borlänge. Tillvägagångssättet den gången stämmer mycket med det som hände förra helgen. Även då utsattes bland annat en kyrka och parkerade bilar.

I februari 2002 dömdes han för de bränderna till rättpsykiatrisk vård med utskrivningsprövning.

26-åringen är i dag fortfarande inskriven på Säters sjukhus och genomgår ett utslussningprogram, som innebar att han vid tillfället för helgens bränder bodde i en egen lägenhet i Borlänge.

Nu har åklagaren cirka två veckor på sig att väcka åtal.

Mer läsning

Annons