Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringen överklagar dom på livstids fängelse

Annons

Nu vill hennes släkting bli försatt på fri fot med omedelbar verkan. Det framgår av advokat Thomas Olssons brev till Svea hovrätt i Stockholm."Enligt 23-åringens förmenande har åklagaren inte mot hans bestridande förmått att styrka åtalet. I målet föreligger ingen direkt bevisning som binder 23-åringen till brottet", skriver advokaten.

Han fortsätter med att påstå att åklagaren inte kunnat klargöra ett händelseförlopp som binder klienten till brottet och förklarar att 23-åringen inte har kunnat bindas till brottsplatsen vid tidpunkten för gärningen. Advokaten förklarar att hans klient vistats i restaurangen sju dagar i veckan.

Pengarna och värdebevisen från spelautomater som hittades i 23-åringens ryggsäck kan inte knytas till mordet och stölden på restaurangen. Den misstänkte har lämnat en fullt rimlig förklaring för hur han kommit i besittning av dessa, förklarar advokaten.

Dessutom skriver han att det finns konkreta belägg för andra möjliga gärningsmän och att uppgifterna inte kunnat avfärdas under utredningen.

"Sammantaget har således den av åklagaren förebringade bevisningen inte medfört att gärningarna kan anses styrkta bortom rimligt tvivel. Åtalet skall därför ogillas", skriver Thomas Olsson.

Kammaråklagare Per-Göran Persson som åtalade 23-åringen och drev målet i Falu tingsrätt anser att domen på livstids fängelse och utvisning ur landet är korrekt.

- Har man ett mordvapen, vilket vi har, där det finns blod från en misstänkt gärningsman så är det ju ändå en viss bevisning som knyter gärningsmannen till platsen och till brottet.

- Påken som hittades ingår som ett mordvapen, men vi vet inte var kniven är. Den satt någonstans på väggen i restaurangens kök. Det hänger många knivar där och de har gåtts igenom av kriminaltekniker, men man hittade inget blod på någon av dem.

- Det är fullt möjligt att kniven som användes vid mordet finns kvar på restaurangen, säger Per-Göran Persson.

Han berättar att rättsläkaren har förklarat hur kniven kan se ut.

Det var på söndagsförmiddagen den 21 juli 2002 som en anställd anträffade sin chef som låg framstupa på golvet i puben i restaurang Hedens källarplan.

Redan på kvällen fördes den 23-årige systersonen till Violetas make in på polisstationen i Hedemora. Han hade tidigare på dagen ljugit om sin identitet och uppgivit ett personnummer som stämde med en annan medlem av familjen.

Polisen hittade en träpåk med blod både från 23-åringen och från offret. Den låg gömd i en garderob utanför kontoret. Den misstänktes skoavtryck och droppar med hans blod fanns på mordplatsen.

Han har hela tiden nekat till mordet. Men den tekniska bevisningen höll för fällande dom i tingsrätten.

I slutet av mars rullas alla detaljer om det brutala mordet upp igen inför Svea hovrätt i Stockholm.

Till dess måste försvaret försöka identifiera flera mystiska personer som uppges vara möjliga alternativa mördare.

Mer läsning

Annons