Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 dagars löneavdrag

Annons

Utredaren lät slänga bevismaterial i en mordförsöksutredning. För det får han 20 dagars löneavdrag.

Förra sommaren deltog polismannen i en omfattande brottsutredning om ett mordförsök, som visade sig vara en del i det omskrivna mål som kallades "tortyrrättegången".

Efter att ha deltagit i utredningsarbetet anmäldes polismannen för flera fall av tjänstefel samt brott mot tystnadsplikten. En åklagare inledde en förundersökning, men den lades ner efter att man konstaterat att polismannen inte gjort sig skyldig till brott som faller under allmänt åtal.

Men polismyndigheten i Dalarna nöjde sig inte med det. Flera interna utredningar inleddes.

Ett fall har hittills lett till en anmälan till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN). Det gäller polismannens beslut att tillåta en privatperson att göra sig av med en mobiltelefon som tillhörde en av de två åtalade bröderna i tortyrhärvan.

Efter att ha varit anhållen i sin frånvaro greps mannen hemma hos en släkting som senare kontaktade utredaren, för att berätta att mobiltelefonen fanns där och att det hade det inkommit hotfulla samtal.

- Var polisen kanske intresserad av den? undrade släktingen.

Ja, enligt polismyndighetens bedömning borde man ha varit det. Men utredaren gjorde en helt annan bedömning. Han ansåg att telefonen kunde slängas.

Polismannen, som arbetar vid utredningsenheten i Borlänge, har enligt personalansvarsnämnden gjort sig skyldig till tjänstefelsom är så allvarligt, att PAN beslutat om den strängaste påföljden - löneavdrag på 20 dagar.

Övriga tjänstefelsutredningar som rör polismannen har lagts ner. Men det pågår fortfarande en utredning som ska visa om utredaren i tjänsten gjort sig skyldig till brott som faller under allmänt åtal.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons