Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,5 års fängelse

/

Annons

Ludvikabon, som genom åren har dömts för en mängd brott, ska nu enligt Falu tingsrätts dom avtjäna 2,5 års fängelse. En tidigare villkorlig frigivning med en återstående strafftid på 3,5 månader är dessutom förverkad.

Tingsrätten skriver i domen:

”Det lägst föreskrivna straffet för rån är fängelse ett år. Det rån som 36-åringen gjort sig skyldig till har begåtts med pistol, eller i vart fall ett föremål som för målsäganden framstått som en riktig sådan.

Målsäganden har befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Dessa omständigheter talar för att straffvärdet väsentligt överstiger minimistraffet för rån.

Å andra sidan tyder inte genomförandet av rånet på att det föregåtts av någon större planering och det har inte heller i övrigt framstått som särskilt förslaget. Vid en sammanvägning bedömer tingsrätten att straffvärdet motsvarar två och ett halvt års fängelse.”

Rånet pågick mellan klockan 21.25 och 21.27. Kassörskan, som var ensam på macken, berättade under rättegången att det kom in en kille som gick fram till disken och drog upp en pistol ur byxan.

Tre gånger krävde mannen att få pengar men kassörskan förklarade att de var låsta i kassasystemet. Mannen begärde då att få cigarretter och lotter i stället och kassörskan hjälpte honom att packa ned sakerna i kassar och slängde också med några tjugolappar, en hundralapp och en norsk hundralapp som inte gått in i kassasystemet.

En person som skulle tanka sin bil noterade att en man med huva befann sig inne i butiken och viftade med något som vittnet trodde var en kniv.

När mannen med huvan kom ut åkte vittnet i väg med sin bil. I backspegeln såg han rånaren och kunde sedan se hur mannen bytte kläder vid en trapp på en husgavel i närheten.

Polisen hade larmats och när patrullen anlände fick vittnet köra efter i sin egen bil. När de kört runt hörnet träffade de på en person som hade samma frisyr och tröja som den person vittnet tidigare sett byta om. Under rättegången kunde vittnet dock inte till hundra procent säga att det var samma person. Dock hade han inte sett några andra människor på platsen.

En av polismännen sade under rättegången att gripandet skedde 21.30, möjligen kan tidsangivelsen diffa med någon minut. När 36-åringen visiterades hittade poliserna ett cigarettpaket av samma märke, Level, som rånaren fått med sig från macken.

36-åringen uppgav under rättegången att han hittat cigarretterna, något som för tingsrätten ”framstår som mindre sannolikt”.

36-åringen dömdes mot sitt nekande. Mannens advokat Björn Henriques säger på fredagsförmiddagen att han inte vet om domen kommer att överklagas till hovrätten.

– Jag har inte pratat med honom så jag har ingen aning. Jag vill inte kommentera domen innan jag har läst den, säger Henriques till tidningen.

Mer läsning

Annons