Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring satte skräck i Smedjebacken

/
  •  Foto: Fredrik Larsson
  • Totalförstörda. Uno Hane vid Ludvikapolisen bedömer att de fem brandskadade bilarna inte går att reparera. Den 16-årige smedjebacksynglingen misstänks bland annat för grov mordbrand.  Foto: Fredrik Larsson

Annons

Förutom att han tände eld på fem bilar misstänks ynglingen också för att ha slagit sönder tiotalet bilar. Brotten skedde tidigt på lördagsmorgonen och strax efter 9.30 greps han i trakten av Kolviken.

Vissa förhör hölls under helgen i Borlänge. Om ynglingen har erkänt och dessutom lagt fram några motiv för sina handlingar är ännu oklart. Vittnen har också hörts och 16-åringen kommer att förhöras många gånger den närmaste tiden.

- Ohja, det här ärendet läggs på ungdomsenheten som förmodligen tar tag i det nästa vecka.

Trots allt kan det verka överdrivet att misstänka ynglingen för grov mordbrand. Uno Hane konstaterar dock att enligt lagboken kan det vara fråga om grov mordbrand vid konkret fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom.

- Dessutom beaktar man spridningsrisken.

Åklagaren anhöll 16-åringen i lördags men senare i helgen beslöts att han skulle överlämnas till de sociala myndigheterna för vård. Det blir länsrätten i Falu som avgör om 16-åringen tills vidare ska placeras på ett LVU-hem (lagen om vård av unga). Länsrättens beslut väntas i slutet av veckan.

60-årige Uno Hane har varit polis sedan 1966 och kan inte erinra sig att han tidigare varit med om att utreda ett liknande brott.

- Det har väl hänt att man förstört bilar. Men inte att någon tänt eld på flera fordon. Det är lite otäckt får jag lov att säga. Killen är ju så ung.

Mer läsning

Annons