Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågult firande i Smedjebacken

Unge Arvid Granling var en av många hundra som tagit sig till hembygdsgården för att fira nationaldagen.
– En helt fantastisk dag, tyckte riksdagskvinnan Carin Runeson (S) som njöt i solen när hon höll hälsningsanförandet.

Annons

Långsamt utvecklas nationaldagsfirandet och kan möjligen någon gång i framtiden bli en lika stor begivenhet för svenskarna som 17 maj är för norrmännen.

– Otroligt många människor som deltar i dag. Uppe vid torget var det 250, 260 personer och det är väl så många här vid hembygdsgården, noterade Runeson.

I sitt tal konstaterade hon att där ute i världen är det många människor som förmodligen under stor vånda väljer att fly på grund av till exempel krig, andra oroligheter eller hungersnöd.

– Det kan bli bättre här i Smedjebacken och Sverige också. Men jämförelsevis har vi det väldigt bra och har ett skyddsnät för i sort sett alla situationer, sade Runeson och passade på att hjärtligt välkomna de 17 kommuninvånare som blev svenska medborgare under 2012.

Sju av dem fanns på plats vid hembygdsgården, nämligen Ghania Fahd Al-Azzawi, Khaled Handhal Al-Azzawi, Sarmad Khalid Handhal Al-Azzawi, Yousif Khalid, Ayham Khalid, Husam Khalid och Suhad Khalid.

– Hoppas ni kommer att trivas bra i Smedjebacken, sade Runeson och överlämnade presenter i form av små dalahästar och blommor.

Uppmärksammade blev också Söderbärke kyrkbåtsförening vars ordförande Lars Annerman fick motta kommunens kulturpris på 10 000 kronor samt diplom.

– Det är årets höjdpunkt för oss när vi får dela ut kulturpriset, sade prisutdelaren Thomas Björnhager som är ordförande i kulturnämnden.

Föreningen hyr gärna ut de två båtarna vid till exempel bröllop, släktkalas eller liknande.

Annons