Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnskinn markerarförändring av faunan

Skinnet från den björn som sköts i Björbo under årets jakt kommer att beredas och placeras i IOGT-lokalen som markering av en historisk händelse och den förändring som faunan genomgår.

Det var under björnjaktens första morgon som björnen, som vägde 127 kg, sköts söder om Björbo.

Då var det mer än 160 år sedan en björn senast fälldes i Floda socken. Enligt Edvard Gummerus sockenbeskrivning "Det gamla Floda", där ett kapitel handlar om just björn och björnmöten, fälldes år 1846 en björn vid Jönshus norr om Flen. Den sköts med en lodbössa av Jönshus Anders och skallen skänktes senare till hembygdsgården.

Året därpå, eller möjligen år 1847, sköts en björn för Jönshus Anders´ hund vid "Lejmyrsvea" på Mejdåsen av Rist Olof "Stor "O´so" Olsson. En fäbodkulla, som vallade prästens får uppe på åsen, fick se att björnen slagit en kviga och larmade jägare.

Under Björbo viltvårdsområdes årsmöte på måndagskvällen beslutade området att låta bereda skinnet av den nu skjutna björnen och placera det i en för bygden viktig samlingslokal, förslagsvis IOGT-lokalen.

Årsmötesdeltagarna menade att björnjakten är en händelse av historisk betydelse och att den dessutom vittnar om en pågående förändring av faunan, att rovdjuren kommit tillbaka och blir allt fler.

Ett 30-tal personer deltog i årsmötet, som bland mycket annat diskuterade älgbetesskador och avskjutningsnivån, läs tilldelningen, inför den kommande jakten. Mötet godkände också att Björbo älgskötselområde delas upp i flera älgförvaltningsområden.