Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnjakten inte över i Dalarna

Björnjakten i Dalarna kan fortsätta under dagen.

På SVA:s - Statens Veterinärmedicinska Anstalts - hemsida på morgontimmarna stod att björnjakten var avslutad i Dalarna - och resten av landet. Så är inte fallet.

Två björnar återstår i de norra delarna av länet.

Totalt har 36 björnar i länet skjutits i årets jakt - varav 12 honor över 80 kilo.

Den senaste björnen ska ha skjutits under söndagen. Enligt den uppdaterade sidan hos SVA framgår dock ej närmare plats eller vilket kön björnen hade.

Licensjaktens period pågår mellan 21 augusti och 15 oktober .

Förutom i Dalarna kan björn jagas i dag i Norrbotten. Där återstår sju björnar att skjuta.

Björnjakten måste avslutas i dag - två timmar före solnedgången.

Felaktigheten att björnjakten skulle vara avslutat låg ute på SVA:s hemsida från midnatt till klockan 07.20. Forskningsingenjör Jessica Åsbrink förklarar varför:

"På vår hemsida så finns det inlagt ett ”stoppdatum” då det automatiskt fylls i på hemsidan att jakten är avlyst. Där var det så rätt ifyllt med dagens datum – tyvärr så var tiden inte ändrad utan stod på 00.00. Därav ändrades det till att jakten var avlyst vid midnatt natten till idag. Jag rättade till detta direkt då jag kom till SVA imorse och såg att det inte stämde…

Beklagar att felaktig uppgift låg ute från midnatt till ca 07.20 imorse", skriver hon i ett svar till DT.