Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnjakten är avslutad

Björnjakten i Dalarna är nu avslutad. Totalt fälldes det 37 björnar, varav 8 i renskötselområdet. Den sista björnen som fälldes var en stor björnhane på 185 kilo, som fälldes norr om Idre av Jalle Spånberg.

När björnjakten blåsts av på måndagseftermiddagen, tvåtimmar före solnedgången, fanns det en björn kvar i kvoten i renskötselområdet.

Den sista björnen som fälldes var en stor björnhane på 185 kilo som fälldes i renskötselområdet vid Björnklinkåsen i samband med ståndsjakt.

– Mina hundar Bliss och Spinky hade ställt björnen och den reagerade aldrig på mig, konstaterar Jalle Spånberg som kunde fälla björnen med ett säkert skott. Det var för övrigt Jalles åttonde björn.

– Nu var det jag som fick chansen men vi var många skyttar och det här är ett lagarbete, konstaterade Jalle lugnt, medan hans unghund Plott fick bekanta sig med den fällda björnen.

Det gick länge trögt för björnjakten i renskötselområde men de sista fem dagarna fälldes fem björnar.

Samtidigt har samebyn lämnat in en begäran om en förlängning av björnjakten.

– Jag fick den på mitt bord i dag och ska under tisdagen ta kontakt med samebyn om de fortsatt vill ha förlängd jakt för den björn som återstår. Om de önskar det kommer ansökan at sändas över till naturvårdsverket då det inte är länsstyrelsen som hanterar den frågan, förklarar Henrik Thurfjell, som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

När årets björnjakt summeras så fälldes 37 björnar av en kvot på sammanlagt 38.

– Det är ganska stora björnar och även stora honor som fällts. Det innebär att tillväxten på björn sannolikt kommer att avta. För område ett där renskötselområdet ingår var det också meningen och resultatet av årets björnjakt bör också betyda att tillväxten i renskötselområdet nu minskar, säger Henrik Thurfjell.