Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn var nästan aldrig hemma

Under sin storhetstid vann rallyföraren Björn Waldegård i princip allt som gick att vinna.
Trots talang och mental styrka hade framgången inte varit möjlig utan hustrun Anita.

Annons

Även om den professionella karriären är över sedan många år blir det fortfarande ett och annat classic-lopp och uppvisningskörningar för Björn Waldegård.

En vecka efter födelsedagen deltar han i det så kallade Safarirallyt i Kenya som är på totalt 450 mil och körs i nio dagar. Vid sin sida har han sonen Mathias som agerar kartläsare för tredje året. Förhoppningen är att de ska göra om bedriften från 2011 då de vann. Även 2007 slutade de på första plats vilket var ett stort ögonblick, berättar Björn.

– Det var bland det häftigaste jag har varit med om. När vi gått i mål och jag tittade till höger satt min grabb där som gjort jobbet till hundra procent. Det var nästan för mycket.

Intresset för motorer började redan när Björn Waldegård var i femårsåldern. Tio år gammal satt han själv bakom ratten och körde. Och som 18-åring vann han sin första tävling hemma i Roslagen. Sedan rullade det bara på.

Till meriterna kan han räkna en världsmästartitel från 1979, ett tjugotal delsegrar och en mängd första-, andra- och tredjeplatser. Men det var först efter ett erbjudande från Porsche om att köra deras tredje bil i Monte Carlo-rallyt 1969, som karriären fick ett rejält uppsving.

– Skulle det ha gått åt pipan och blivit en flopp hade jag nog blivit bonde hemma på gården. Men nu vann jag, totalt otippat. Det rallyt var som "Sesam öppna dig". Plötsligt blev jag en eftertraktad rallyförare.

En annan viktig del i sammanhanget är hustrun Anita. När Björn fick frågan från Porsche var hon höggravid med deras första dotter Marika.

– Men Anita visste att jag var ett rallyfreak och ville att jag skulle ta chansen. "Du får lägga två år av vår tid på rallysporten", sade hon. Men det blev 23 år.

Hur gick det ihop med familjen?

– Anita har dragit ett enormt lass med våra tre barn, varav alla kommit under min så kallade "storhetstid". När jag reste som mest var jag utanför Sverige 240 dagar per år och nästan aldrig hemma. Jag lyckades se alla mina barn födas, men det var på en hårsmån.

Pengarna från rallysporten räckte till så att Anita kunde vara hemmafru och ta hand om barnen. När Björn Waldegård väl var hemma säger han att han kunde ägna sig åt familjen till hundra procent.

– Det kan låta tufft men jag tror ändå att jag fått se mina barn växa upp mer än många andra fäder som haft vanliga nio till fem-jobb.

Så det är inget du önskar att du skulle ha gjort annorlunda?

– Nej, verkligen inte - tvärtom. Jag har haft ett fantastiskt liv och skulle gärna leva om det igen.

Lena Wreede/TT

lena.wreede@tt.se