Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn trollband publiken

Annons

Scen/ talangjakt

Open Jam länsfinal

Dalateatern, Falun 14/4

Publik: ca 150

Talangjakt verkar vara på tapeten just nu. I fredags startade tv 4 sin nya storsatsning Talang 2007 och i lördags gick länsfinalen i Riksteatern Open Jam av stapeln på Dalateatern i Falun. Jonglörer, rockringskonstnärer, estradpoeter och rappare - alla får de plats i den underhållningsgenre som numera rätt och slätt kallas för scenkonst. Månne vi skönja en slut på den likriktade, skivbolagsstyrda omstöpningsfabrik kallad Idol som regerat i tv-kanaler och övrig media de senaste åren?

När Riksteatern Jam ger sig ut i landet på jakt efter udda scentalanger drar de hur som helst fulla hus och gjorde så även i Falun på lördagskvällen.

Kanske var startfältet en aning ojämt med ett par nummer som precis höll näsan ovanför vattenytan och ytterligare ett par som kanske inte ens platsade i länsfinalen. Men under veckan hade Rikseatern Jam-gardet gjort ett utomordentligt jobb med att coacha finalisterna, fila på numren och binda samman allt till en proffsigt snärtig show. Förutom de tävlande fanns på scenen Faluns egen poptrubadur Elias Åkesson, DJ Kim vid skivtallrikarna, Johanna Nordström på klaviatur och konfrencieren Caroline Holgerssons.

Johan Rokka, estradpoet från Falun, bjöd på poetiska iakttagelser om den komplexa manligheten, Hjalmar Risinger, också från Falun, trollband publiken med en blandning av jojo, snodd och jongleringskonst och söta tonårskillarna i B-fellows rapade medryckande om kvinnlig fägring.

Stack ut gjorde komikern Patrik Johansson från Falun med sin sitt nummer som ornitologen Allan Fertén. Ordlöst och med mitt-i-prick-mimik i bästa Robert Gustavsson-anda fick han publiken att tjippa efter andan av skratt.

Rockringskonstnärinnan Maria Lundgren från Ludvika har ett förflutet i Ludvika minicirkus och var nog en av de segertippade. På fredagskvällen gick hon vidare till semifinal i tidigare nämnda talangtävling i tv 4 och visade på oerhörd precision och kroppskontroll i sitt silverglänsande akrobatnummer.

Dock räckte inte cirkuskonsterna ända fram i Open Jam. Vid showens slut uppmanades publiken att rösta på sin favorit och på söndagen offentliggjordes resultatet.

Björn Elgerd, trollkonstnär från Oxberg, var den som vann publikens stora gillande och därmed får åka till Avikafestivalen och uppträda tillsammans med övriga länsfinalvinnare i sommar.

Charmigt, lite snubblande och publikfriande var hans trollerinummer. Med tyngdpunkten på scenärvaro och publikkontakt förläts det faktum att själva trollerikonsterna kanske inte höll världsklassnivå.

Förutom en plats på Arvikafestivalen får han också åka på Riksteatern Jam's summercamp där de framröstade artisterna får coaching av mer atablerade artister under en vecka.

Fakta: Deltagarna i länsfinalen

  • Jan Lundström, Hedemora. Näverlapp
  • Maria Lundgren, Ludvika, Rockring
  • Karin Melin, Ludvika, Handstående
  • Björn Elgerd, Oxberg,Trolleri
  • Eyob Kifle, Daniel Hallgren och Fredric Hallgren, Borlänge Rap/Hip Hop
  • Hjalmar Risinger, Falun, Jonglör
  • Rolf Lusth och Rami, Falun, dans
  • Johan Rokka, Falun, estradpoesi
  • Björn Eriksson, Falun estradpoesi
  • Patrik Johansson, Falun, Monolog