Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn skjuten i skyddsjakt

En treårig björnhane sköts sent på måndagskvällen öster om Storvätteshågna. Det sköts med stöd av paragraf 28 när den slagit ett antal renkalvar.

Annons

– Det finns fler björnar i området, men den här har vi sett hur den tagit ett antal renkalvar, säger Jörgen Jonsson i Idre nya sameby.

Varje vår drabbas samerna av björnar som ger sig in bland de nyfödda renkalvarna.

– Vi såg redan för några kvällar sedan hur den tog kalvar, men då kom dimma och björnen kom undan, berättar Andreas Jonsson, som hållit vakt över renarna under den känsliga perioden efter kalvningen.

– Björnen drog sig sedan tillbaka men kom så tillbaka på måndagskvällen. Nu när det inte finns någon snö på fjället är det väldigt svårt att upptäcka den, men vi kunde se hur renarna blev rädda och såg sedan björnen, berättar Andreas.

På måndagskvällen upptäcktes dock björnen när den gav sig in bland renarna och den kunde då också fällas för att sedan transporteras ner till Idre för vidare färd mot Uppsala och en veterinärmedicinsk undersökning. Därefter kommer den skjutna björnen med största sannolikhet att brännas.

Björnen var märkt men den har aldrig burit något halsband. Den var född för tre år sedan vid Storvarden på Älvdalens skjutfält. Mamman, som heter Järva lever fortfarande.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen, något som ska ske för att utröna att inget fel har begåtts i samband med att björnhanen sköts.

Annons