Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Arkö har tilldelats Morakniv Stipendium 2015

"Sedan uppväxten i Garsås har Björn låtit oss ta del av sin musikaliska begåvning och utveckling", står det bland annat i motiveringen.
Björn Arkö, Garsås utsågs på måndagen till 2015 års stipendiat av juryn för Mora of Sweden.

"Som saxofonist, kompositör och arrangör har musikern Björn Arkö nått framgångar såväl i Sverige som utomlands. Hans professionella inställning till sitt utövande och viljan att ständigt utvecklas gör honom till en god ambassadör för hembygden, tillika 2015 års mottagare av Stipendium Morakniv", står det vidare i motiveringen.

För femte gången i ordningen uppmärksammades en lokal förmåga, tillika god ambassadör för bygden, för framstående prestationer inom sitt område.

Björn är född och uppvuxen i Garsås och studerar idag vid masterutbildningen för jazzmusiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat in flertalet skivor och samarbetat med olika musiker och ensembler. 2006 vann han Dalasinfoniettans Musica Akustica och var även den första någonsin att ta emot Lennart Wikströms Jazzstipendium. Förutom ständigt pågående projekt, både med egna grupper och i ett antal andra, bland annat i Musica Akustica tillsammans med Dalasinfoniettan

Stipendiet omfattar 30,000 kronor. Med stipendiet vill företaget skapa förutsättningar för talanger och goda ambassadörer knutna till Mora att utvecklas vidare. Juryn har bestått av: Zornmuseet: Johan Cederlund, Siljan Turism: Birgitta Bogren, Morakniv: Pia Kadfalk, Morakniv: Henk Noback.