Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn af Kleen om sin nya bok

Björn af Kleen, uppvuxen i Hedemora, är på Bokmässan för att prata om sin bok Lucke & Lull arvet efter en Bonnier.

I en fullsatt konferenslokal samtalade Björn af Kleen om boken med sin förläggare Svante Weyler. Frågan som af Kleen ville ha svar på när han satte i gång bokprojektet var: Hur har de burit sig åt? Hur har Bonniers i sex generationer kunnat ärva makten över de svenska medierna.

Svaret han fick efter gedigen research och intervjuer med familjemedlemmar var: inte utan offer.

Ett av offren skildrar han i boken Lucke & Lull arvet efter en Bonnier. Luckas "Lucke" Bonniers dotter Anna. Den flicka han fick utanför äktenskapet med Kamratpostens marxistiska chefredaktör Margareta "Lull" Toss.

När Lukas Bonnier dog 2006 fanns sex barn som skulle dela på arvet. Fem fick ärva delar i bolaget. Anna blev utan.

af Kleen har nystat i fallet och följt rättegångarna som gett Bonnierfamiljen rätt. Man kan kringgå bröstarvingars arvsrätt.

Rätten anser att Lukas Bonnier gav barnen bolagsandelar för att engagera dem i företaget och inte som ett förtida arv.

Men det är en tes som bara advokaterna driver. af Kleens intervjuer visar att barnen inte kände press av pappa att ingå i företaget - snarare tvärt om.

Under fredagen deltar han i två program: Firman, familjen och arvet - ett samtal om Bonnier tillsammans med Bernt Hermele. Och i ett arrangemang av Författarcentrum och Sveriges författarförbund pratar han om boken och historien om Lucke och Lull.