Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkväsen och blå skog stärker bykänslan

Till midsommar ska det vara klart – en utställning på udden med spirande pilkojor, flytande lotusblommor, björkväsen och blå skog. Det finns gott om konstfulla idéer i Svabensverk – men det börjar bli ont om tid.

Det är 17 dagar kvar till midsommarafton och vernissage när DT far de sex milen norröver från Falun. Vips befinner vi oss ett hundratal meter in i Norrland. Men gränsbyn Svabensverk har ju starka kopplingar åt Faluhållet, också.

Här har tre 70-plussare förvandlat slaggstens-stallet till verkstad. Trion är kreativa till vardags, men att dela lokal triggar i gång dem.

– Den vanligaste repliken just nu är "jag hade tänkt göra si eller så, om jag får tid"... Vi är vana att göra på vårt vis, i vår ålder är vi egensinniga och vet vad vi vill. Men det är himla kul att kombinera olika uttryck, säger Sylvia Darnell.

Hon har nyss fått hjälp av en bybo att svetsa en jättefjäril som ska flyta på hemligt vis utanför udden, och håller nu på att skära ut blad till en lotusblomma i nålfilt. Här finns också en rostig resårbotten som ska bli en bock.

Det var när Sylvia Darnell hälsade på bybon Hällpetters Maria Bergström som de fick idén om en utställning på udden vid Bruksdammen. Konstnärerna Marianne Ling och Marga Boustedt fanns redan i byn och blev snabbt engagerade.

Land art på udden, kallas utställningen. Marga förklarar att uttrycket landkonst uppstod på 1960-talet, när konstnärer tröttnade på att se vackra landskap på väggar inomhus, och i stället begav sig ut i naturen och för att skapa något där.

Marga Boustedt har under året kämpat mot vindkraftverk i skogarna norr om Svabensverk.

– Det är så tråkigt att bara säga nej. Nu vill vi säga ja till sommaren, livet och skogen, säger Marga.

Hennes blå skog ligger nymålad, och någonstans mellan träden flyger en örn av björk och rönn – en levande variant gjorde att några av de förhatliga vindkraftverken fick flyttas ett par kilometer.

Marianne Ling är fascinerad av natur och storlek. Tillsammans med Marga har hon redan byggt en pilkoja som de vattnar dagligen så att den ska rota sig.

Hon har en tuttfabrik i stallet – kupiga hönsnät ska bli till en bröstrik moder jord, liggande i sluttningen på Kolhusudden.

Myrorna får konkurrens på stigen ut på udden i sommar, och myggen lär yvas över blodfyllda besökare.

När konstnärerna är klara får örnen sällskap av ugglor, vackra flytetyg pryder viken, små figurer spejar fram under sotiga tallrötter och oroliga själar kikar ur tittskåp tillverkade att överblivna brädbitar.

Hällpetters Maria Bergström ser hur ett sådant här projekt kan bli ett lyft för hela byn.

Isbanan som anlades i vintras har smält bort, men har ett bestående värde, liksom utställningar på udden – gemensamma projekt svetsar samman.

I den kreativa processen är byns anslagstavla en budskapsbärande punkt. Här efterlyser de tre konstnärerna hjälp med svetsning och jordborrning, de ber om hjälp med råmaterial som grenar, stubbar, skrot, en skvätt svart utomhusfärg med mera.

Även bybor som inte är så konstintresserade ställer upp.

– Och nu har vi körkort för röjsåg också, säger Maria, som fixade så att Skogstyrelsen höll en kurs i slyröjning på udden, vilket skapade öppna utrymmen för konst, och gav råmaterial till allt från björkdamer till trasmattor mellan tallarna.

Nästa år är det tänkt att någon annan ska ta över stafettpinnen, men trion i stallet konstaterar att de egentligen har projekt på gång så det räcker till ännu en utställning.