Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkman utslagen

Annons

Tre raka skrällar blev det. Sedan tog det stopp för Jonas Björkman.

Men trots förlusten mot Carlos Moya blev Franska mästerskapen en succé och oerhört viktigt inför nästa Grand slam-turnering.

Framgången i Paris gör att svensken nu blir seedad i Wimbledon _ turneringen han nådde semifinal i förra året.

Det hade nästan varit för bra för att vara sant. Björkman som inte vunnit en grusmatch på tre år tog tre raka segrar och nådde för andra gången i karriären fjärde omgången i Paris.

Men om han varit nederlagstippad i tidigare matcher var han det än mer i måndagens möte mot Carlos Moya. Spanjoren som vann i Paris redan 1998 och nått sina största framgångar på grus vann också i tre raka set, 7_ 6 (7_5), 6_2, 7_5, men inte utan en hel del problem.

Som när Björkman fick en perfekt inledning, gick upp till 5_2-ledning i första set, eller tiebreaket där han hade 5_3-ledning. Han hade också en rad chanser, närmast bestämt tio stycken att bryta spanjorens serve i tredje set men tog bara tillvara på en av dessa. Men när spanjoren fick styra med sin forehand fick Björkman i sin tur jaga längs baslinjen och till slut ge sig.

Segern med 7_6, 6_2, 7_5 gör att Moya ställs mot Rafael Nadal. Björkman får koncentrera sig på dubbelspelet ihop med Max Mirnyj där man på måndagen blev klara för kvartsfinal och framförallt _ se fram emot grässäsongen som inleds nästa vecka. Där kommer framgångarna på grus till pass av flera anledningar:

Först och främst den mest självklara, det ger ännu mer självförtroende inför det som är hans favoritunderlag.

Men också att det ger helt andra möjligheter när det gäller seedningen. Björkman var rankad 39:a i världen. Platsen i åttondelsfinalen gör att han nu klättrar upp till en placering kring 29:e plats.

Det i sin tur gör att han med största sannolikhet kommer att vara en av de 32 spelarna som blir seedade i Wimbledon som inleds 25 juni. Därmed slipper han att ställas mot exempelvis Roger Federer eller någon annan seedad spelare förrän först i tredje omgången.

För Björkman som nådde semifinal i Wimbledon gör det betydligt enklare att försöka försvara i alla fall en del av de rankingpoäng han skrapade ihop under förra året när han nådde semifinal.

Förutom Moya är också Novak Djokovic vidare till kvartsfinalen. Serben som i år uppfyllt förväntningarna och mer därtill skickade ut Fernando Verdasco, Spanien, i tre raka set.

TT

Mer läsning

Annons