Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkgrens känga till experterna: "Hade jag gjort ett hälften så dåligt jobb så hade jag fått sparken"

Ingen kunde räkna.
Varken Sporten, Jonas Björkgren eller knappt någon annan heller hade klart för sig att Kvarnsveden kunde säkra kontraktet redan på lördagen.
Det kunde man – och KIK-tränaren fick fira en gruvlig revansch på experterna som bottentippade laget inför säsongen.
– Hade jag gjort ett hälften så dåligt jobb så hade jag fått sparken, säger Björkgren.

Sporten hade redan gjort en intervju med Kvarnsvedens tränare, Jonas Björkgren.

Där hade han konstaterat att läget visserligen såg ljust ut för ett nytt Damallsvenskt kontrakt, men inväntade fortfarande söndagens match mellan Umeå och Djurgården innan han vågade jubla.

SE ÄVEN: "Stort grattis – igen – Kvarnsveden"

När han en liten stund senare landade i omklädningsrummet så förändrades det scenariot drastiskt. Efter lite matematiskt dividerande var saken klar. Kvarnsveden hade säkrat en plats i Damallsvenskan, utan att någon tänkt på det.

– När vi kom in och fick reda på att det blev kryss (mellan Kristianstad och Vittsjö) och började titta på tabellen så blev det ju så självklart... Jag vet inte hur det blev. Det finns alltid kalenderbitare som har koll på tabeller, men det var ingen som hade kollat det där, säger Björkgren när Sporten gör andra segerintervjun med KIK-tränaren inom loppet av någon timme.

Vem var det som kom med beskedet?

– Det var Jens (Gustafsson, ass. tränare) som sa att Umeå och Kristianstad möts i sista omgången. Då började man ju tänka och kom fram till att båda inte kan gå fullt.

– Det känns konstigt också. Man känner sig osäker. Jag har ringt till farsan och folk har kollat. Alla säger att det är klart. Men jag fick lov att dubbel- och trippelkolla.

Hur mår du nu då?

– (skratt) Det är klart, nu mår man ju ännu bättre. Först en trea och sedan, som grädde på moset, så får man reda på att man är klar för Damallsvenskan nästa år.

– Det är ju stort att tala om en bragd, men det var ändå få som trodde det när vi valde att behålla samma trupp och tro på det vi hade gjort i Elitettan. Men det lyckades.

LÄS ÄVEN: Chawinga sköt tre poäng till Kvarnsveden – kontraktet säkrat

Inför säsongen var det få experter, om någon, som inte placerade Kvarnsveden på en av de två nedflyttningsplatserna.

Att man nu är klara, med tre omgångar kvar, är ett faktum som Björkgren ser lite som en revansch.

– Vi har väl någon expertkommentator från stockholmsområdet som trodde att vi skulle plocka en poäng. Jag kände redan då att vi skulle visa den där jäkeln...

Vem var det?

– Hanna Marklund. Vi skulle bli årets AIK och de tog en poäng året innan. Det skulle inte gå... Och det gjorde även (Mats) Bråstedt i Expressen. "Strykgänget", som han kallade oss.

Blev det en tändvätska?

– Nja, man kände väl... vad fan, det är ju helt fantastiskt ändå... Hade jag gjort ett hälften så dåligt jobb så hade jag fått sparken. Men de som är experter kan få sitta och tippa så jävla fel, men ändå få behålla jobbet.

– När man var på den upptakten så var man nederlagstippad bara man klev in i den där konferenssalen. Det var ingen som trodde på Kvarnsveden och tänket att man skulle behålla samma trupp. Det saknades spelare, spelare med allsvensk rutin. "För lite allsvensk rutin", det körde alla med. Och nu är vi klara tre omgångar innan. Då kan man kalla det någon sorts revansch.

Samtidigt förstärkte ni ju laget i somras.

– Det gjorde vi, absolut. Och det var en stor grej, det har jag sagt tidigare. Att vi fick in (Elizabeth) Addo och Tiffany (Weimer) har gjort mycket för det offensiva spelet. Det är sant... vi har fyllt på. Men å andra sidan var det aldrig tal om att, även om vi skulle ha fyllt på, vi skulle ha klarat oss ändå.

Att man redan nu har säkrat kontraktet innebär arbetsro och viss möjlighet att experimentera lite med truppen, konstaterar Björkgren.

– Det finns saker runt om i klubben där man behöver ha tid. Och dessutom kan man testa spelare som kanske har haft begränsat med speltid, inför kommande säsong. Men man kan ju inte bara kasta in fem stycken, utan byter kanske en eller två, så att de ändå får en bra miljö.

– Nu kan vi spela under en helt annan press under de tre sista omgångarna. Det är få förunnat att göra det. Men det är jätteskönt.

SE ÄVEN: TV: Kvarnsvedens trotjänare efter segern