Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjarne Riis erkänner dopning

Annons

För elva år sedan frälste cyklisten Bjarne Riis hela Danmark då han vann Tour de France.

På fredagen erkände Riis att han fuskat genom att bloddopa sig.

Ett stort pressuppbåd hade samlats i Lyngby i Danmark dit Bjarne Riis kallat till presskonferens. Många förväntade sig att den framgångsrike cyklisten, som i dag är chef på det stora proffscykelstallet CSC, skulle erkänna dopning. Och Riis infriade förväntningarna:

Riis erkände att han använt hormonet epo regelbundet under flera år. Han påstod att han gjort det på eget bevåg.

Dansken berättade också att han inte var en värdig vinnare av Tour de France 1996. Riis uppgav att han dopade sig från 1993 till 1998.

Erkännandet att en före detta toppcyklist tagit det otillåtna hormonet är bara det sista i raden de senaste dagarna. Så sent som i torsdags erkände Riis förre lagkamrat, Erik Zabel, att han använt epo. Ytterligare tre T-Mobile-cyklister _ Bert Dietz, Udo Boelts och Christian Henn _ har i veckan uppgivit att de epo-dopade sig i mitten av 1990-talet.

Enligt Dietz och Henn skedde detta systematiskt inom cykelstallet. Året efter Bjarne Riis vann lagkamraten, tysken Jan Ullrich Tour de France.

Han har hittills slagit tillbaka mot alla anklagelser att han ska ha dopat sig under sin karriär.

Riis erkännnade väckte stor uppmärksamhet och starka känslor i Danmark. Hans seger i Tour de France räknas som en av de största danska idrottsprestationerna genom tiderna och Riis nådde enorm popularitet.

På frågan om Riis fortfarande är hans favorit svarade Mikkelsen:

På fredagskvällen krävde Internationella cykelförbundet att Riis lämnar tillbaka den gula tröja som symboliserade segern i Frankrike 1996.

TT

Mer läsning

Annons