Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta gjorde spel på dalska

Pell Birgitta Andersson i Älvdalen har nu fått klart det "memoryspel" på älvdalska som hon så länge har velat göra. I morgon, torsdag, börjar det säljas.

I flera år har Pell Birgitta Andersson haft tankar på att göra ett enkelt barnspel för att intressera barn för det vackra språk som hon själv vuxit upp med och engagerat sig i för att få att överleva.

– Det var när Jenny Dahlman, Jennie Hagström och jag arbetade i gruppen "Mål och visioner" i föreningen Ulum Dalska, som tanken på ett "memoryspel" på älvdalska dök upp, berättar hon.

Nu är spelet klart. Kum ijug (älvdalska för "kom ihåg") heter det och består av ett antal kort som man lägger med bildsidan nedåt. Spelarna turas om att vända på två valfria kort. Får man ett par får man fortsätta att vända på kort och den som får flest par vinner. Ungarna brukar vara väldigt duktiga på att komma ihåg var bilderna som ger dem poäng finns.

Illustrationerna på både fram och baksida har gjorts av älvdalstjejen Sanna Lindh, som för närvarande studerar i Eskilstuna. Bilderna är olika djur och under respektive djur står det älvdalska namnet.

"Baksidan" består av en teckning av en "gudfadertjyr" (nyckelpiga på svenska) på ett blad.

– Teckningarna blev så otroligt fina. Sanna var så duktig och hjälpte dessutom till med en massa tekniska problem som dök upp under arbetets gång, berättar Pell Birgitta.

Besparingsskogen har bekostat tryckningen av spelet. I morgon, torsdag, börjar spelet säljas på Älvdalens bibliotek.