Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Nylén: MIK:s väg från isbana med tygvägg på Saxviken – till inomhusarenan Smidjegrav

Mora IK fyllde 85 år 2020.

Nisse Norin, en av Mora IK:s verkliga trotjänare, har följt Morahockeyn sedan begynnelsen.

Nisse var sju år när han såg ishockey för första gången. Han växte upp alldeles intill Saxviken. ”En dag såg jag att dom hade gjort en isbana ute på Saxviken. Det var en tygliknande inhängnad runtomkring och där spelade dom ishockey”.

Det var Gunnar Faleij som hade tagit hockeyn till Mora. Hockey började spelas någon gång i andra halvan av 1930-talet i Mora. Efter Saxviken flyttade hockeyn till en bana där Kulturhuser står idag.

Nisse fastnade för sporten ganska omgående, han spelade inte så mycket ishockey själv, men han följde med Morahockeyn i åtta decennier, mesta tiden som ledare och funktionär. ”Jag hade väl bytt om till målvakt någon enstaka gång, mer det blev inte hockeymässigt godkänt, skrattar Nisse”.

Desto mer blev det vid sidan om rinken. Nisse hade i stort sett alla funktioner som finns i en idrottsklubb. Framförallt handlade det om att få in pengar till verksamheten. Det var Nisse Norin som höll i bingon och drog igång Mora IK:s populära marknader. ”1963 beslöt Gunnar Palm, Göran Orrebo, Ivar Blomqvist och jag att starta marknad. Vi fick uppåt 50 ansökningar och hade verkligt lyckade marknader i flera år på Ångbåtskajen med stjärnor som Björn Skifs och Burken och massor av publik”

Marknaden är i malpåse sedan några år. Under samtalet hemma vid köksbordet i Selja kastar vi ut namn på spelare och ledare. En spelare som Nisse minns med glädje är Folk Gustavsson, som värvades till Mora IK på 50-talet. ”Jag minns att han skulle ha 2000 kronor för att skriva på. Vi hade med oss en påse med pengar, både mynt och sedlar som vi skrapat ihop. Vi lade allt på bordet och det visade sig vara drygt 1900 kronor. Folke var nöjd med det. Folke Gustavson är en av våra bästa värvningar, en verklig elegant”.

På den tiden spelade Mora IK sina matcher på en ihopspikad rink med naturis ungefär där ICA Supermarkets parkering ligger idag. En rink som Faleij ordnade till så snabbt att byggnadsnämnden inte hann med i svängarna. ”Det var en fantastisk stämning runt rinken. Publiken stod alldeles intill sargen och det var en närhet mellan spelare och publik.

1958 anlades en rink nere vid Smidjegrav, det blev konstfruset efter något år.”

Nio år senare fick rinken det välvda taket delvis finansierat av Taknatta 1966, en tillställning i centrala Mora som supporterklubbens energiknippe Curt Aspelin arrangerat med popband på gatorna och kända gäster. Mora IK hade några bra år! ”Vi lyckades ju få hit Lennart "Lill Strimma Svedberg, som är den absolut bästa spelare vi haft i klubben. Strimma var lite svårtyglad vid sidan om, men på isen var han bäst. Hasse Hansson, Mats "Tuppen", Göte Hansson, Ulf Nises, Mats Grötting, Mats Lind, det finns hur många duktiga spelare som helst, konstaterar Nisse”

Bland ledare nämner Nisse en ordförande med extra värme. ”Curt Carlström som kom från Orsa IK på 60-talet var bäst. Han hade väldigt god ordning på grejerna och det kändes bra att jobba med honom.”

Nisse Norin fyllde 90 år i oktober. Han hänger med sitt älskade lag i dag också, även om han inte följer varje match på plats. ”Jag tycker att hockeyn har förändrats. Det är en helt annan sport. Det går jättefort.”