Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Nylén: ”Berätta och beskriva det makthavarna vill hindra och dölja – varje dag ett hårt och målmedvetet jobb för att söka sanningen”

Jag är glad för att min gamla arbetsgivare valt satsa på journalistik, en lokal och närvarande journalistik, ett antaget uppdrag att berätta och beskriva det makthavarna vill hindra och dölja.

Allt handlar nämligen om sanningen. Att både ha rätt, och även få rätt, att skapa förtroende och respekt både hos dem man skriver för, och dem man skriver om. Bearbeta tips och uppgifter från både öppna och anonyma källor. Jobba med källkritik ständigt, pröva sig fram.

En lokalredaktör möter dagligen människor som är förbannade eller irriterade för något vederbörande skrivit - även om det är sant och uppenbart. Någon är förbannad för något skribenten struntat i eller glömt att skriva om. Trots att det kan vara jobbiga situationer är det sådant en lokalredaktör måste räkna med.

Under min nära 40-åriga karriär har jag varit med om båda. Massmedia kallas den tredje statsmakten efter regering och riksdag. Uppdraget är att granska och bevaka och ta fram sanningen. Journalistiken är en hörnsten i demokratin. Enligt den amerikanske historikern Timothy Snyders påminner sanningen om hälsan: Vi saknar den bara när vi inte har den. Där auktoritära regeringar tar över stryps journalistiken. Demokratin är satt på undantag.

Det senaste exemplet är Belarus, journalister är måltavlor för den totalitära regimen, som tillsätter sina egna megafoner, helt styrda av regimen när det gäller vad de får berätta. De straffas när de skriver "fel". Min erfarenhet är att sånt kan ske även i Mora även om det inte handlar om prygel eller fängelse.

För journalisten innebär varje dag ett hårt och målmedvetet jobb för att söka sanningen. Det är ett tufft jobb, tidskrävande och ibland nervpåfrestande. Men om redaktionen kan organisera arbetet så att även den djupt grävande journalisten, som omväxling, kan skriva om vackra blommor och korgtillverkning. För att hushålla med krafterna, distrahera fokus för en stund och hämta krafter till nya strider.

Läsaren ska känna att tidningen förstår det här, att tidningen stöttar sina journalister i vått och torrt för att läsarna ska känna sig trygga och rätt informerade.

Jag är säker på att MT, så här hösten 2020, är på rätt väg.

Birger Nylén