Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Nylén: ”Ansvaret för att smittan inte ska spridas läggs på dig och mig”

Jag minns särskilt smittskyddsläkare Anders Lindbloms antydan i förbifarten, om att det är turisternas hemregioner som får hantera eventuell smitta från sportlovsäventyret i Sälen. Jag hajade till, va sa "karln"? Vad är det som händer?

Sverige har inte gjort sig världsberömt för sin goda smittspårning. Snarare för saktfärdighet från dag ett, och just det Lindblom visade exempel på, nån annan får ta smällen. Att ta ansvar är nämligen ingen svenskgren.

Vi får inte gå fler än åtta på en ishockeymatch och inte mer än två åt gången i Moras minsta butik: Kjell och Compani.

Men till Sälen, och fjällen ännu längre norrut, ringlar kilometerlånga bilkaravaner varje helg. Den som ser de tusentals bilarna, stora, fina, nya med takbox stå i köer från Moraklockan och in till centrum blir både häpen och orolig.

Det har nyligen startats vaccinering, fast i beskedligare skala än väntat. Vi ska ha ansiktsmask på oss i kollektivtrafiken, tvätta och sprita händerna, hålla avstånd, stanna hemma om vi känner oss lite dåliga. Samtidigt sprids helt okända mutationer av det ursprungligt kinesiska viruset. Ingen har en aning om konsekvenserna, ingen har en aning om när och var de dyker upp.

Regionerna Stockholm och Göteborg diskuterar nya lokala restriktioner på grund av smittspridningen av den brasilianska mutationen. Läget förbättras mycket sakta om ens det, och största ansvaret för att smittan inte ska spridas läggs på dig och mig och småföretagare som får slå igen för att inte skapa trängsel. Skolor slås igen i många av de större orterna och en anledning är oro för den smitta som sprids från fjällen.

Jag vill inte kasta skit på någon och utgår ifrån att alla inblandade i den gigantiska fjällturismen tar sitt ansvar och gör sitt bästa. Lindar varningstejp på vartannat restaurangbord, stänger baren 20.00, och låtsas som att det inte är pengarna som bestämmer.

Att i det här läget släppa upp tiotusentals turister till fjällen är ett fullskaleexperiment med i värsta fall oöverblickbara konsekvenser. Alla kommer inte att göra rätt! Någon kommer att bli sjuk, men det är ju sportlov, någon kommer att drabbas av virus och någon kommer att ta med sig "hem".

Det kan ju vara så att till och med andra sportlovsveckan har det gått bättre än väntat i Sälen och Åre, för att ta några exempel. Men vad händer om Sverige plötsligt skapar en kapabel smittspårning och det visar sig att den sportlovsfirare från Stockholm som måste kontakta sjukvården där hemma insjuknat i fjällorten, vad händer om det blir fler från samma ställe?

Kommer myndigheterna att slå back då och säga: ”stanna hemma nu, vi blåser av fjällfirandet tills vidare?”

I Alperna har skidorterna stängts för turister av rädsla för smittspridning. "Kom inte hit", säger borgmästaren i Nice och pekar på turismen.

I Rörbäcksnäs landade ett flygplan med skidsugna från Luxemburg.

I backarna några mil därifrån var det köer i butiker och liftar.

Sverige har nästan 13 000 dödsfall sedan Covid 19 gjorde entré. Vem tar ansvaret för att den siffran inte ökar? Tar smittskyddet mer ansvar för människors hälsa än fär fjällruljangsen?