Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Nylén: Älvdalska ett språk eller dialekt?

Artikel 8 av 10
Kampen för älvdalskan
Visa alla artiklar

Europarådet anser att älvdalska är ett eget språk, talat av några tusen människor i en avlägsen älvdal i Dalarna. Svenska statsmakter har dock svåra problem med att erkänna älvdalskan som ett eget språk. Älvdalskan är en dialekt bland många menar bland andra kulturministern Amanda Lind (MP).

När jag var barn i Orsa på 1950-talet pratade min pappa Orsamål, men inte min mor. Hemma svenskade vi.

Pappa hade växt upp i Slättberg och där talade alla Orsamål. När jag följde pappa för att hälsa på någon kompis pratades det endast Orsamål. Jag tyckte att Orsamålet lät otroligt gammalmodigt. I skolan pratades det verkligen inget Orsamål. Alla svenskade. Men den här erfarenheten hade jag rejäl uppförsbacke när det gällde älvdalskan.

Jag hade visserligen gjort åtskilliga reportage i Älvdalen och fascinerats av älvdalingarnas mjuka ordmelodi när dom svenskade. Men att deras alldeles egen dialekt var ett "språk" kunde jag inte ta till mig. Ett "språk" som kuvats i skolan precis som "mitt" Orsamål.

Jag hade en kollega på tidningen, den till Älvdalen inflyttade urstockholmaren Björn Rehnström. Han propagerade för älvdalska i alla sammanhang och slog ständigt fast att älvdalska är ett språk, som han själv för övrigt behärskar till näst intill fulländning.

Det gick några år och vi pensionerades båda två. Jag tänkte väl inte så mycket på älvdalska. Men förra sommaren gick en trend på Facebook, man skulle göra armhävningar för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Fotbollsspelaren Torbjörn Schedvin var den som inspirerade mig. Kanske kunde man använda armhävningarna på annat sätt. Armhävningar är en av de bästa övningarna för att bygga överkroppsstyrka. De olika muskelgrupperna som aktiveras är bröstmuskler, armmuskler och mage samt övre rygg. Armhävningar tränar också axellederna. Att byta någonting mot något helt annat är både roligt och lite töntigt. Så jag ringde Björn. "Ska vi ta och göra en facebookgrupp där vi byter armhävningar mot älvdalska"? Du behöver träna upp dig lite och jag vill ta reda på hur älvdalska fungerar.

Björn tände till direkt. Vi träffades, lade upp riktlinjerna med en lektion varje vardag. Björn är magister och jag "elev". Till saken hör att Älvdalska språket är förbjudet att använda i riksdagen. Riksdagens talman Åsa Lindestam (S) läxade upp centerpartisten Peter Helander från Mora efter att han sagt en mening på älvdalska för att fråga kulturministern Amanda Lind (MP) om hennes inställning till älvdalskan "Mes ǫ wermd mjotsę að kattem kuokeð ǫ ien kaiiskwekt að sig sjuov min dyö summu", sa Helander.

Ingen fattade "jota" av det Helander sagt nämligen: "Medan hon värmde mjölk åt katten kokade hon samtidigt en kaffeskvätt åt sig själv". Lindestam och vände sig mot Helander och förklarade myndigt. ”Jag vill påminna talaren att språket i riksdagen är svenska”. Amanda Lindh fortsatte att hävda att älvdalska är en dialekt varvid Peter Helander replikerade att han i så fall enbart skulle prata älvdalska i fortsättningen, eftersom det enligt regeringen alltså inte är ett annat språk utan en dialekt av svenskan. Och svenska är det språk man ska prata i riksdagen.

Peter Helander fick in en "smash" där! Intresset för älvdalskan ökar i världen. Jag har försökt förstå älvdalskan under ett halvt års kurser med Björn Rehnström. Det är massor av konstiga ord, diftonger, nasala ord och ändelser att hålla reda på. Jag kan inte säga tvärsäkert att Älvdalskan är ett språk. Nära är det i alla fall.

Nu har Björn och jag kört 130 lektioner, ibland med en musiksnutt på fredagar. Gruppen växer stadigt och har cirka 1800 medlemmar. De flesta från Älvdalen, Dalarna och Sverige. Men även från så avlägsna platser som Stockholm, Californien, Kap Verde, Isle of Man, Sumatra, Mexico, Australien, Haiti , Heidelberg, Rom och många andra ställen.