Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biologiska mångfalden blir fortsatt sämre

Tillståndet för skogens biologiska mångfald kommer att bli fortsätt sämre, trots att det avsätts mer skogsreservat, och trots att skogsbruket sedan 20 år tar viss miljöhänsyn och oftast är certifierat.

Anledningen till att tre av fyra rödlistade skogsarter minskar är omvandlingen av kontinuitetsskogar till produktionsskogar. Utformningen av skogsbruket och särskilt trakthyggesbruket, bedöms därför vara den faktor som har starkast negativ inverkan på skogens arter.

Sveriges skogslandskap håller på att omvandlas från orörda eller extensivt brukade skogar med stor biologisk mångfald till biologiskt mer monotona produktionsskogar.

En kraftig utökad areal av skog som skyddas långsiktigt, i kombination med bra miljöhänsyn i produktionsskogar, behövs för att förlusten av biologisk mångfald ska hejdas.

Ovanstående är citat ur sammanfattningen i rapporten Tillståndet i skogen, utgiven av ArtDatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Den 20-sidiga rapporten från 2011 visar klart och tydligt att det är fel av Skogsstyrelsen att inte värna artrika skogar (nyckelbiotoper och naturvärdesområden) som den vid Rödklöv som det stått om i Mora Tidning. Den visar att det är fel av StoraEnso, Orsa Besparingsskog, Korsnäs, Sveaskog, Holmen, Mellanskog och andra att avverka skogar med många rödlistade arter. Det är fel när Centerpartiet, LRF och många andra påstår att det inte är någon fara på taket och att allting blir bättre i skogen.

Ska det vara så svårt att ta reda på fakta?

Börja med att läsa nämnda rapport innan ni besvarar denna insändare och kommer med ihåliga argument om varför vi ska kalavverka det sista av det sista av våra skyddsvärda naturskogar.

Lavskägge