Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biografier, spänning och arbetarhistoria på författaraftnar

Tre aktuella och vitt skilda författare besöker Hedemora Stadsbibliotek i höst. Bengt Ohlsson, författare till biografin om Margot Wallström, spänningsförfattaren Johan Theorin och Vibeke Olsson som gett de strejkande sågverksarbetarna ett ansikte.

De populära författaraftnarna på Hedemora Stadsbibliotek går nu in på sin sjätte säsong.

– Det har blivit ett väl inarbetat koncept. Låntagarna kommer och frågar långt innan vilka författare vi ska bjuda hit, säger Tommy Larsson som är bibliotekschef i Hedemora.

Biblioteket försöker få en så bra blandning på författarna som möjligt – det får inte bli bara spänningsförfattare, understryker Tommy Larsson.

Biljetterna släpps två veckor innan, och förköp rekommenderas för den som inte vill missa sin favoritförfattare.

Först ut att berätta om sitt författarskap är Bengt Ohlsson, journalist och krönikör i Dagens Nyheter, som kommer den 23 oktober. Han debuterade 1984 med romanen "Dö som en man, sa jag" som blev mycket uppmärksammad. För sin "Gregorius", där han bygger vidare på romanfiguren i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, tilldelades han 2004 Augustpriset. Nu senast har Ohlsson följt Margot Wallström i spåren, från hennes arbete på FN i New York till barndomens Kåge i Västerbotten.

Johan Theorin växte upp i Nora i Bergslagen och debuterade med "Skumtimmen" 2007. Den utspelar sig på norra Öland och blev den första boken i en Ölandskvartett, där målet är att skriva en roman för varje öländsk årstid. Sommaren kvarstår. Romanerna är psykologiska thrillers med ödesmättad höststämning efter att sommargästerna rest hem.

– Det är mycket dimma, mystiskt och grått i hans böcker. De står på spänningshyllan på Stadsbiblioteket och är flitigt utlånade, berättar Maria Hed som arbetar på biblioteket.

Johan Theorins besök den 21 november förväntas bli det mest välbesökta.

Sist ut är Vibeke Olsson, som kommer först den 5 februari 2013.

Redan som 17-åring skrev hon ungdomsromanen "Ulrike och kriget", om en övertygad tolvårig nazist. Under sitt författarskap har hon skildrat både Andra världskrigets Europa och Romarriket.

På 1980-talet skrev Vibeke Olsson, som också är pastor, en romansvit i sex delar som utspelar sig i det antika Romarriket. Läsaren får följa en familjs öde under sextiofem år. Hennes senaste verk är ett stycke genuin arbetarhistoria där hon i en trilogi skildrar sågverket Svartvik utanför Sundsvall. Genom sviten får man följa den elvaåriga Bricken och hennes familj.

Författaraftnarna startar klockan 19.

Författaraftnar på Hedemora stadsbibliotek 2012/2013

Bengt Ohlsson

tisdag 23 oktober kl. 19.00

Biljettsläpp 9 oktober

Johan Theorin

onsdag 21 november kl. 19.00

Biljettsläpp 7 november

Vibeke Olsson

tisdag 5 februari kl. 19.00

Biljettsläpp 22 januari