Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biografer upphör med kontanter - vill slå vakt om personalens trygghet

Björnbiografer AB upphör med omedelbar verkan med all kontanthantering vid biograferna i Falun, Gagnef, Ludvika, Rättvik, Sandviken, Tierp och Vansbro.
– Efter några incidenter under de senaste veckorna känner vi oss tvungna att vidta åtgärder för att förebygga att våra anställda råkar illa ut, säger ägaren Björn Wallgren.

I lördags lät personal vid biografen Smultronstället i Falun sju ungdomar använda biofoajén som värmestuga.

– Det regnade och var kyligt och personalen var snäll, säger Björn Wallgren och understryker att berörd personal handlade korrekt och bra.

Men efter en lite stund uppstod problem.

– Ungdomarna började sparka på dörrar och två av ungdomarna, två flickor, kom ner och sa att någon blivit inlåst i en toalett, berättar biografägaren och tillägger att kommunikationen mellan flickorna och personalen försvårades av viss språkförbistring.

När den kassaansvarige befann sig på övervåningen öppnades kassalådan i foajén och när den ansvarige kom ner försvann fem unga killar ut genom dörren. Kassalådan hade tömts på växelpengar, uppskattningsvis mellan 2 000 och 3 000 kronor.

Polisen rubricerar det inträffade som stöld och Björn Wallgren, som haft stödsamtal med den anställda, är orolig för fler liknande incidenter.

– Pengarna är en sak, det som verkligen oroar mig är mina anställdas hälsa, säger han och berättar att en annan "olustig incident" inträffade för två veckor sedan i biografen i Vansbro.

– Då kom mellan 50 och 100 personer in i bion och ville gå in gratis och ha gratis popcorn, samtidigt som några av dem var närgångna mot personalen i kassan, fortsätter han och uttrycker lättnad över att ingen kom till skada.

Björn Wallgren konstaterar att några av de samhällen där han driver biografer saknar lokalt stationerad polis och att polisnärvaron i mindre samhällen rent allmänt är låg under kvällar och helger.

– En överväldigande majoritet av alla biobesökare sköter sig perfekt, men några få ställer till med problem. För att förebygga problem och att anställda kommer till skada upphör vi nu med all kontanthantering.

Biografägaren kommer, via anslag på flera olika språk, att informera besökarna om nyordningen.

– Jag vill absolut inte underblåsa fördomar eller bidra till att skapa motsättningar, utan bara försäkra mig om att informationen når ut till alla. Biofilm är till för alla – och bio ska vara en trivsam och trygg fest, säger han.

Läs mer om brott.