Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biograf snart fri från lån: "Slutet är inom räckhåll"

Älvdalens biograf har länge dragits med ett tungt lån som suttit som ett blodigt plåster över verksamheten. Nu närmar man sig dock ljuset i slutet av tunneln. För att rycka bort plåstret en gång för alla anordnar man återigen en stödgala i biografen.

Annons

Länge har Älvdalens biograf dragits med ett lån som tyngt verksamheten. Historien bakom detta lån har upprepats många gånger men för de som behöver färska upp sitt minne genomgick biografen en stor upprustning år 2006 som kostade över nio miljoner kronor.

För att ha råd med denna restaurering tog man då ett lån på två miljoner. Detta lån har man sedan sakta men säkert betalat av under åren.

Länge gick det trögt men i slutet av tunneln finns dock ljuset. Och det ljuset börjar nu skina allt starkare.

– Det har gått ganska bra de senaste åren om man säger så, berättar Marit Norin, ordförande i Älvdalens biovänner, och fortsätter:

– Vi har mindre än 500 000 kronor kvar att betala. Mer än 800 000 kronor har amorterats under de senaste åren. Nu känns det äntligen som att slutet är inom räckhåll.

Anledningen till att man de senaste åren lyckats återbetala så mycket beror på en rad saker, menar Marit:

– Framgången vi upplevt beror inte på en enskild part. Det är från många olika håll som folk har pytsat in och hjälpt till.

Bland annat har Älvdalens biovänner gjort en rad insatser med insamlingar, galor, medlemskap och sponsring. Likaså har IOGT-NTO amorterat en hel del själv. SPF har bidragit genom att sköta städningen av biografen på ideell basis i närmare två år.

– Sedan har biobesöken ökat. Det är ju vår huvudintäkt. Det roliga är att verksamheten i sig går bra. Det är fler och fler som besöker biografen, säger Marit Norin.

Under fjolåret hade man allt som allt 5636 besökare. Det är en ökning på 316 jämfört med år 2015.

– Därför vore det skönt att inte behöva dras med ett lån. I stället skulle man kunna bygga upp ett kapital för oförutsedda händelser och kommande investeringar, förklarar Marit Norin.

Och för att beta av ytterligare pengar från det här lånet kommer man anordna en favorit i repris. För ganska exakt ett år sedan anordnade man en biogala och kommande fredagen blir det en favorit i repris.

– Förra årets gala var egentligen en engångsföreteelse. Men den fick så bra respons från alla besökare. Det var otroligt trevligt. Därför kör vi den igen, säger Marit Norin, och i år har man också fått stöd från kulturföreningen Welest i planeringen.

Återigen kommer lokala artister därför ställa upp gratis där intäkterna helt går till amorteringen av lånet. Några artister under kvällen är Älwdalingarna, The Taxmen, Gubbar i keps och allsång på älvdalska med Barbro Götesson som allsångsledare.

– Att lånet ska vara helt amorterat snart känns inom räckhåll. Det känns bra, avslutar Marit Norin, som ser fram emot fredagens festligheter som börjar 19.00.