Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogasanhängare oroade inför bussupphandling

Biogas Siljans initiativtagare Inge Östlund (C) uppmanar Region Dalarna att inte stänga dörren för biogas i länet.
– I den nära förestående kollektivtrafikupphandlingen måste länet skriva in en öppning för biogasen. Annars sitter vi fast i dieselgreppet de kommande tio åren, säger han.

Nyligen presenterade Region Dalarna en utredning som pekar på stora kostnader för en biogassatsning i länet - motsvarande 100 miljoner i en komplett produktionsanläggning med rening och gasuppgradering. Då är investeringar i enskilda tappställen á 7-8 miljoner inte inräknade.

Utredningen är ett tungt dokument inför den nära förestående kollektivtrafikupphandlingen i länet.

– Det jag är rädd för är att vi binder oss fast vid diesel i kollektivtrafiken de kommande åren. Det är därför viktigt att kollektivtrafiknämnden under Region Dalarna får in och med en öppning för biogasen. Att det ska vara möjligt att under avtalsperioden gå över från diesel till biogas - utan att det ska kosta stora pengar i skadestånd, säger han.

Inge Östlund tog som kommunalråd i Rättvik initiativet till tanken på en kommunägd biogasanläggning vid Ickholmen för fyra år sedan. En förstudie har visat att idén är försvarbar - och på sikt lönsam. Inte minst om fler än Siljanskommunerna går in i satsningen.

– Konceptet går ihop. Enda problemet är att vi kommuner - och länet som helhet - ska komma överens om att satsa dessa stora pengar. Det är naturligtvis inte helt enkelt. Men biogas är en del av framtiden. Det är inte frågan om biogasen ska slå igenom - utan när. Den tekniska utvecklingen går också snabbt. Om några år kanske investeringarna är halverade, då är det fel att sitta fast i ett avtal om dieselberoende i kollektivtrafiken, säger Inge Östlund.

Östlund ser en successiv övergång som rätta vägen mot biogas.

– Den biogas vi producerar ska först gå till kommunernas fordon och till kollektivtrafiken. Sedan får vi utveckla konceptet mot allmänheten. Drömmen vore att Stockholms alla biogasbussar - och privatfordon - kunde gå från Stockholm till Sälen eller Idre. Det kan de inte i dag. det är en stor brist, säger han.

Han betonar miljöansvaret.

– Hur vi än gör kommer kostnaderna för drivmedel öka. Att lägga denna merkostnad på fossila bränslen som bensin och diesel är totalt fel ur ett miljöperspektiv. Då är det bättre att satsa på biogas och omvandla dagens avfallskostnader till en inkomst. Detta miljötänk är inte något som kommer bli svagare i framtiden, utan starkare. Då är det viktigt att vara på banan - och beredd. Även om biogas i dag ser dyrt ut så kommer det se mer ekonomiskt fördelaktigt ut i framtiden. Om vi stänger dörren för biogas nu kan det bli dyrt att ställa om. Håll biogastanken levande, säger Inge Östlund.