Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlare larmar om katastrofsommar men Dalarna klarar …honungskrisen

Nu är honungsskörden i fara. Den kalla och blöta sommaren gör att det inte blir någon honung alls på vissa håll i landet.
Men i södra Dalarna ser det trots allt hoppfullt ut. Lite sämre än vanligt kanske. Men visst blir det honung.

Svensk honung blir en bristvara i butikerna i höst och vinter. Enligt organisationen Biodlingsföretagarna, krävs ett mirakel för att kunna producera de cirka 3 000 ton som brukar gå åt varje år. Men prognosen är dyster.

– I Ångermanland blir skörden lika med noll, där har det bara varit fyra dagar med 20-gradig värme och även på västkusten och på Östgötaslätten som är stora producenter blir det mellan 70-80 procents bortfall, säger Lars Sjölin som är bitillsyningsman i södra Dalarna.

Efter flera år med bidöd på grund av kvalster, kemikalier och annat så blev 2014 ett år då binäringen såg ut att få ett uppsving. Det pågår ett generationsskifte i biodlarkåren. Enligt Biodlingsföretagarna drabbas nyetablerade biodlare extra hårt av ett nödår, då de tunga investeringarna ska betalas.

– Men i de här trakterna upplever jag ändå att det ser tämligen bra ut på vissa håll, säger Lars Sjölin som tror på strax under medelskörd.

Fast vissa nektargivande växter har svårt när värmen uteblir. Vit klöver behöver till exempel minst 20 grader för att nektarn ska orka upp.

– Andra veckan i augusti brukar draget för bina vara slut, men vi får hoppas på ett högtryck i augusti, då eventuellt kan det hända något, säger Lars Sjölin.

Labys i Hedemora har drygt 60 bisamhällen i närområdet och i Kungsör. Anders Laby tror också att det kommer att bli mindre honung än normalt.

– Någon toppenskörd blir det nog inte, men vi skördar det sista i mitten av augusti. Det är först då det går att summera hur det har gått, säger han.

Men det blir i alla fall tillräckligt med honung för att tillverka de prisbelönta chokladpralinerna, som gett familjeföretaget flera guldmedaljer under SM i mathantverk.

– Ja, den mängden har vi redan fått in, den finns på kuporna. Däremot kan vi nog inte sälja så mycket honung på burk i år, säger Anders Laby.

Det är risk att honungsburkarna går åt fort i butiken och under vintern tar de nog slut, tror han.

– Men någon direkt katastrof är det inte. Tidigare har vi kunnat haft problem på grund av torka, det kan också vara utmaningar när det handlar om biodling.

Enligt Biodlingsföretagarna har de bisamhällen som finns i närheten av höstrapsfält klarat sig bäst under året. De har haft sin försörjning tryggad under våren.