Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilpoolen får miljöpriset

Orsa bilpool får kommunens miljöpris 2012.
– Roligt att det uppmärksammas. Vi är Sveriges första bilpool på landsbygden, säger Petri Stenport som tog initiativet till den här verksamheten i Orsa.

Petri Stenport som är livsmedelsinspektör har tidigare varit med och startat en bilpool i Falun. Sedan han flyttat till Orsa fick han i gång en bilpoolsverksamhet även här. Den ekonomiska förening som driver bilpoolen är fortfarande liten, de är tre hushåll som delar på bilen, en Ford Flexi Fuel -04 som de köpte för 35 000 kronor i februari. Familjerna har bilen tillsammans. Petri har ingen egen bil medan en annan familj använder den här bilen som andrabil

– Bilen används cirka två gånger i veckan. Det ser ut att bli ett nollresultat för föreningen i år, säger Petri Stenport.

Den som går in i Orsa bilpool ekonomiska förening får lämna en deposition på 3000 kronor, pengar som betalas tillbaks vid utträde. Sedan kostar det 25 kronor per mil att använda bilen, i den summan ingår bensin eller etanol som bilen kan köras på.

– Om vi blir fler medlemmar kan vi antingen köpa eller leasa en nyare bil, förklarar Petri Stenport.

Nu får föreningen miljöpriset på 10 000 kronor. De pengarna får de ingen ny bil för men Petri säger att de ska satsa på reklam och marknadsföring.

Miljöpriset delas ut då kommunfullmäktige sammanträder den 26 november.