Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilkungen av Våmhus har bilar i hela villan

Racerlegenden Ronnie Pettersons Formel 1 bilar, Erik Carlssons på taket röda Rally-Saab, Mercedes bilar i alla dimensioner, bilar på verkstad, traktorer med timmersläp med mera.
Allt får plats i en gul tegel villa i Våmhus där Ove Andersson bor.
Överallt i vardagsrum, hall, kontorsrum och i ett hobbyrum är det modellbilar som tar plats i bokhyllor, finskåp och även i glasbord. Ove Anderssons hobby utgör en jättelik samling.

– Egentligen vet jag inte varför jag började. Kanske var det när jag fick kontakt med en handlare i modellbilar, som har en butik i Småland, gissar Ove Andersson.

Året var 1996.

När tidningen träffar Ove är han sympatiskt försynt och tycker att hans hobby inte är så märkvärdig.

– Under åren har jag haft fortsatt kontakt med bilbutiken i Småland och dessutom åker jag runt på lite skrotmarknader i Falun, Rättvik samt andra platser och gör lite fynd.

Men förutom inköpen av bilar är Ove synnerligen händig, samt både rustar upp och bygger om modellbilar.

Han har en förkärlek till bland annat Mercedesbilar som fyller flera skåp och hyllor.

Ett tema av många som Ove presenterar är fordon och mackdetaljer till bensinjätten BP.

En glasmonter fylls av en komplett liten verkstad i modellformat där varje detalj från stora bilar ned till minsta lilla verktyg finns med.

Vedbilar och timmertransportfordon med timmer på släpen är andra rariteter.

I vardagsrum och i hobbyrum finns två stora glasbord. Under glasen står formel 1 bilar i startlägen i utformning av modellbilar av följande namnkunniga kvartett i pole position: James Hunt, Graham Hill, Jim Clark och Jackie Stewart.

Hela huset är som ett modellbilsmuseum och det tar en åtskillig stund att vandra runt för den som vill gå in lite närmare i detaljstudier av Ove Anderssons livsverk.

Han började med samlandet när han var 42 år och fortsätter nu med samma iver 16 år senare. Till vardags arbetar han som metallarbetare i Mora.