Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilinspektör anmäld av polisen för agerande under Classic Car Week

Polisen Dalarna har anmält en av sina civila bilinspektörer för dennes agerande under Classic Car Week i Rättvik tidigare i år.
Bilinspektören är anmäld för grovt tjänstefel och urkundsförfalskning.

Under flera av sommarens motorevenemang kallade polisen in extra resurser för att göra inspektioner av de fordon som deltog. Dessa kontroller har i efterhand kritiserats hårt av många.

En bilinspektör har tidigare blivit JO-anmäld efter en flygande besiktning på Classic Car Week. Mikael Rosenson i Mora var en av de som anmälde, och ansåg att besiktningen var felaktig.

– Uppenbarligen hade han inte kunskaper att inspektera veteranbilar. Och då är han på fel ställe, sa Mikael Rosenson.

Nu har en bilinspektör blivit anmäld av Polisen Dalarna för grovt tjänstefel och urkundsförfalskning.

Presstalesman Stefan Dangardt bekräftar att åklagare är inkopplad och att förundersökning har inletts.

Eftersom det rör ett internärende handläggs det av den Särskilda åklagarkammaren, en nationell enhet som hanterar misstankar om brott av poliser eller andra befattningshavare.

Bilinspektörerna är en kategori av civila medarbetare hos polisen. De rekryteras ofta från bilprovningen som tekniska experter, och är således bilkunniga men utan polisiära befogenheter.

Lena Friberg på Trafiksektionen region Bergslagen är chef förbilinspektörerna. Hon säger att det händer då och då att bilinspektörer anmäls, och ser det inte som något spektakulärt.

– Polisanställda i stort är det inte alltid allmänheten är nöjd med. Och det är så vi hanterar sådana händelser; genom att upprätta en anmälan. Det är den möjligheten allmänheten har.

Bosse Hårdén från Falun, som varit drivande i frågan om de ifrågasatta besiktningarna och grundat Facebook-gruppen "Cruisingen Stannar" med 26 000 medlemmar, tycker det är väldigt bra att bilinspektören polisanmälts:

– Det är väldigt positivt, tycker Hårdén.

Hans engagemang startade efter att han börjat intervjua flera personer som åkt fast i kontroller när de besökte Älvdalens motorfestival och Classic Car Week. Detta ledde till upprättandet av Facebook-gruppen vilket i sin tur ledde till att han fick kontakt med ännu fler som drabbats av orättvisa kontroller.

Många hörde av sig och han började samla in protokoll från de flygande besiktningarna. Sedan begärde han ut samma protokoll från polisen.

Hårdén berättar att kopiorna inte överensstämde med varandra.

– Trafikinspektören hade ändrat i dem efteråt, menar Hårdén.

LÄS MER I september hölls en demonstration i form av en karavanprotest i Falun, då veteranbilsentusiaster demonstrerade mot godtyckliga besiktningar.

Det är hundratals bilägare som åkt fast i kontrollerar under sommaren. Många gånger har anledningen varit ändringar på avgassystemet eller att man saknat reflexer. Detta trots att bilprovningen, ibland bara någon vecka tidigare, godkänt bilen.

– Ska man vara på en cruising med gamla fordon som har undantagsregler kan man inte skicka dit vem som helst. Det måste vara någon som kan reglerna, säger Hårdén, som tänker fortsätta sin kamp:

– Jag hoppas på en förändring och jag tänker inte ge mig förrän de här flygande besiktningarna annulleras. Det är så mycket felaktigheter i dem så de som blivit drabbade ska ha tillbaka sina pengar.

DT har varit i kontakt med bilinspektören som valt att avstå från att kommentera.

Se tv-inslaget från karavanprotesten i Falun i september:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android