Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilen tas för dömd för rattfylla

En 60-årig Hedemorabo döms till fängelse i två månader för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Eftersom mannen under året redan har hunnit sitta i fängelse lika lång tid för totalt fem fall av grov rattfylla anser Falu tingsrätt att det nu är dags att ta i från honom hans bil.

Vid den senaste rattfyllan i juni i år, som domen gäller, hade 60-åringen nära 2 promille alkohol i blodet.

Brottet begicks bara drygt två veckor efter att han den 29 maj villkorligt frigavs ur fängelset med en månads rabatt på det tre månader långa fängelsestraffet. Villkoret var att han under en prövotid på ett år inte återföll i sin brottslighet.

– Det framstår som uppenbart att han (60-åringen) helt nonchalerar gällande krav på nykterhet och körkort för att få framföra personbil, konstaterar tingsrätten.

Domstolen anser i likhet med åklagaren att det krävs att 60-åringen fråntas sin bil för att förhindra fortsatt brottslighet från hans sida. Tingsrätten bifaller därmed åklagarens yrkande att bilen, värderad till 2 000 kronor, ska förverkas.

Genom att det senaste rattfylleriet begicks under den prövotid när mannen var villkorligt medgiven frihet från fängelsestraff förklaras den friheten förverkad. Det betyder att 60-åringens strafftid därmed blir tre månader i fängelse.