Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilen – en nödvändighet och klimatbov

Med posten i dag kom ett brev från Skattebetalarna där de bad mig stödja deras verksamhet. Det var en sorglig läsning. I brevet skriver de att höjningen av bensinskatten är en orimlig utveckling.

Hade de skrivit om klimatfrågan och om höjningen av temperaturen på jorden hade jag kunnat skriva under på att utvecklingen är orimlig men frågan om klimatet är tydligen inte något som Skattebetalarna bekymrar sig om.

Priset på bensin eller diesel är nästan samma i dag som för tio år sedan. Förbrukningen per mil har sjunkit med hela fem procent bara sedan 2012. Det som betyder något är ju inte priset per liter utan priset per mil – vad det kostar att skjutsa barnen till olika aktiviteter till exempel. Det har blivit billigare, i genomsnitt.

För att klara klimatförändringen behöver vi göra en massa olika saker. Vi behöver bland annat minska utsläppen från våra bilar. Vi som bilägare kan köpa bränslesnåla bilar när vi köper bil och vi kan köra så att våra bilar drar så lite bensin eller diesel som möjligt. Den automatiska höjningen av skatten på drivmedel är till för att göra det långsiktigt vettigt för den egna plånboken att vara miljösmart.

Bilen är nödvändig för många av oss, inte minst för mig själv. Att bilen är viktig i vardagen gör inte att man kan blunda för klimatförändringen eller för andra miljö- och hälsoproblem som vägtrafiken för med sig.

Magnus Gabrielson

Miljöpartiet de gröna i Säter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare