Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildjournalistiken i Dalarnas Tidningar

Det skulle vara intressant att få veta, hur dt:s redaktionsledning ser på begreppet bildjournalistik och på bildens roll i tidningsproduktion. Är syftet att bilden ska komplettera en text och ge den en ny dimension? Eller är avsikten att den enbart ska underlätta för redigeraren att fylla ett tilldelat utrymme?

Tyvärr tycker jag mig se att det senare synsättet dominerar. Tidningssidorna i dt fylls flera gånger i veckan med stora sjok av intetsägande och kvalitetsmässigt dåliga bilder, ofta utan anknytning till texten. Ett färskt exempel, men inte det värsta är illustrationen till artikeln om bostadsbristen i Dalarna (19/9). En del av en husfasad tillåts få ett utrymme, ungefär en tidningssida stort. Tänk om reportern i stället hade fått en del av det utrymmet för en närmare analys av bostadsbristen och dess konsekvenser för länets utveckling!

Vad tillför en sådan bild? Ingenting enligt min mening. Den känns enbart irriterande och störande. Men den har gjort jobbet betydligt lättare för redigeraren, och den kanske bidrar till att vi läsare bibringas uppfattningen, att vi får en tjock, välmatad tidning till morgonkaffet, värd abonnemangspriset.

Men de enda som är glada åt och tjänar på dessa redigeringsprinciper, lär vara producenterna av tidningspapper.

Stigerling

Svar direkt: Bilden har en central roll i vårt berättande. Vi är så omgivna av bilder i dag var vi än rör oss. Dessutom är det fler människor än någonsin genom historien som själva tar bilder, med sina mobiler. Det är naturligtvis i grunden bra eftersom dessa bilder bidrar till att berätta om vår tid

En bild i tidningen ska kunna stå för sig själv. Den ska inte vara en illustration utan bidra till berättandet. Vi lyckas inte alltid med det. Men det är i alla fall vår strävan.

Ewa Wirén

redaktionschef

ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare