Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder lockade Limaborna till kyrkan

/
  • Fotografen Håkan Olsén, skidkungen Sixten Jernberg och kyrkoherden Arne Söderbäck har en pratstund i samband med att de nytagna bilderna visades i Lima kyrka.  Foto: Sören Haga
  • En av bilderna i den nytagna bildserien som fotografen Håkan Olsén visar upp är en på Sixten Jernberg och hans fru Kerstin.  Foto: Sören Haga

Annons

För fjärde gången så framträdde Sixten Jernberg i Lima kyrka på kort tid. Den här gången för att vara med om när nytagna bilder från i somras presenterades av fotografen Håkan Olsén bilder på just skidkungen Sixten Jernberg i sin hemmiljö.

- Jag har haft den här idén att ta nya bilder på Sixten Jernberg i hans hemmiljö och det förverkligades i somras. Jag gjorde flera besök hemma hos Sixten och Kerstin i Lima och det var meningen att bilderna bara skulle visas i samband med arrangemanget "Tiomilaskogen" säger fotografen Håkan Olsén.

- Det kom fantastiskt med besökare till min utställning i Mattlaberg på Malungs Finnmark.

- Jag tror att jag under de tre dagarna kom över två tusen besökare för att titta på de nytagna bilderna på Sixten Jernberg. Många av dem var skidåkare från den tid då Sixten Jernberg härjade som värst i skidspåren säger Håkan Olsén.

Efter den succén kom tanken att det här kanske vore någonting också att visa Limaborna och vi kom överens om att bilderna skulle visas vid en måndagsträff i "Insidan" i Lima kyrka och det blev en stor succé.

När Sten-Owe Renhall och kyrkoherden Arne Söderbäck skulle hälsa alla välkomna som kommit till Lima kyrka den här måndagseftermiddagen visade det sig vara så många att församlingslokalen inte räckte till utan man fick flytta in i kyrkan. Där tog sedan den forne skidkungen Sixten Jernberg över och han berättade om en hel del från sitt framgångsrika skidliv men berörde också en hel del annat som han varit fascinerad av.

- Jag har bland annat beundrat alla som arbetat och bott på finnmarken hur man kunnat klara sig på små medel. Vi är också en del av finnmarken även om vi i Lima ligger litet på sidan om den stora finnmarken sade Sixten Jernberg som samtidigt var överraskad att så många fortfarande hade honom i färskt minne och kom ihåg honom som skidåkare.

Fotografen Håkan Olsén berättade om hur han haft Sixten Jernberg som en av sina stora idoler och som en av de personer han under många år ville göra någonting extra på i form av en bildutställning.

- Då inte med gamla bilder utan med nytagna bilder i Sixtens miljö i dag. Sixten är inte bara en OS- och VM-mästare utan han borde också ha fått en guldmedalj i envishet.

Sammanlagt var det ett femtontal bilder som visades vid träffen i Lima kyrka och alla är tagna under den gångna sommaren.

Limaborna vallfärdade verkligen till Lima kyrka den här måndagseftermiddagen.

Mer läsning

Annons