Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilden på den döde pojken engagerade – nu fixar de mammaboxar i Dalarna

Artikel 1 av 1
Ett år sedan flyktingströmmen
Visa alla artiklar

En liten pojke som ligger död på stranden – många blev berörda och upprörda över bilden på Alan Kurdi som publicerades för drygt ett år sedan. En som reagerade var Sofie Bergsten.
– Signe var bara några veckor gammal. Vi hade det så tryggt och gott hemma, och jag kunde inte föreställa mig hur det skulle vara att traska genom Europa, gravid med små barn. Jag ville göra något, säger hon.

Sofie kontaktade någon hon visste kände likadant, bekanten Malin Hammarbäck, som var nygravid med Ellen och som kände likadant. De snappade upp idén med Mammaboxen från en kvinna i Skåne, och tyckte det var ett bra sätt att hjälpa.

Mammaboxen Dalarna, så heter projektet. Idén är att ge startpaket till gravida och nyförlösta asylsökande kvinnor. Ofta har de kommit till Sverige med bara det de kunnat bära med sig under flykten, inte sällan bor de på förläggningar som ligger avsides, långt bort från butiker, de flesta saknar anhöriga och vänner runt sig.

– Mammornas situation är så nära vår egen. Vi utgick vad vi själva hade behov av när vi var nyförlösta, säger Sofie och Malin, och konstaterar att när de fick sitt andra barn behövde de bara gå upp på vinden och hämta babykläderna.

Nu i september var det ett år sedan de började. Första boxen gick till Garpenberg och dehar faktiskt levererat 140 paket – till asylboenden, och till BB i Falun. De har också kontaktpersoner som ordnar mammaboxar i norra Dalarna, i Ludvika och i Säter.

– Vi har försökt att inte ta på oss för mycket. Det är bättre att inte hetsa, utan orka fortsätta på lång sikt, säger Malin Hammarbäck.

De brukar ta med sig barnen när de överlämnar boxar till asylboenden, det är ett bra sätt att få kontakt. Och det är rejäla packpåsar de kommer med. De asylsökande tror ofta att de får ta en sak, men de får ju hela kassen, som även innehåller något till mamman - amningsplagg och bindor.

Och nappar kan till exempel vara lyxvaror för den som nyss har kommit till Sverige och lever på knappa bidrag.

Pralin hänger med Sofie Bergsten och Malin Hammarbäck en lördag när de levererar mammaboxar till asylboendet i centrala Rättvik.

– Jag tycker om Rättvik, det är mitt hem nu, säger Zina Bakbari som kom till Sverige med maken och dottern Hadis för elva månader sedan. Hon får en mammabox, för med i magen fanns också Hassti som nu fyllt fem månader.

Visst är hon långt hemifrån, men så glad över att döttrarna har det tryggt, långt borta från oroligheterna i Afghanistan.

– Det är jättesvårt att föda barn så långt borta och inte kunna få någon hjälp från sin mamma, säger Mariam Jafar som vyssjar Mustafa som är 2 månader.

Hon kom till Sverige för ett år sedan från Syrien tillsammans maken Muhammad. De flydde från bomberna när han riskerade att kallas in i armén.

– Jag vill inte ha blod på händerna, säger Muhammad Jafar som spelade fotboll i syriska landslaget. Nu spelar han för Mora IK.

En nybliven tvillingmamma får också två packpåsar, men hon är för trött för att komma ner till samlingsrummet. Nu behöver Malin Hammarbäck och Sofie Bergsten påfyllning i förråden.

– Vi får grejor, men just nu är det faktiskt ganska tomt. Vi tar gärna emot mer, men helt och rent ska det vara, och gärna pengar till hygienartiklar och annat, säger de och berättar om glädjen när en kvinna kom och lämnade tre kompletta boxar.

Med på asylboendet finns också Eva Elwing som engagerat sig för flyktingarna,

– Jag hoppas det blir ännu fler som engagerar sig. Det behövs inte så mycket, kanske att man kommer och pratar svenska någon timme i veckan, säger Eva Elwing som hoppas fler ansluter sig till sidan Nya vänner i Rättvik som finns på facebook.

LÄS MER: Nu är de nominerade till Dalahjälten.

Två kvinnor som fixar mammaboxar

Sofie Bergsten är 31, gift med Tomas och har barnen Pelle 3 år och Signe 15 månader.

Gör: Projektledare på Falu energi och vatten, FEV.

Bor: I Tibble, Leksand.

Malin Hammarbäck är gift med Tommy och har barnen Maj 2,5 år och Ellen 4 månader

Gör: Just nu föräldraledig, annars ekonomi- och administrationsansvarig på Leksand Superstars

Bor: I Åkerö, Leksand

FAKTA: Det här finns i mammaboxen

Vill du komma i kontakt: Mammaboxen Dalarna finns på Facebook.

Innehåll i en mammabox (med viss variation):

1 filt

1 overall/ytterplagg efter årstid

1 mössa

2 par strumpor

2 långärmade bodys

2 par byxor

1 kofta/varm tröja

2 pyjamaser (gärna med fot)

1 tub bepanthen eller idominsalva

1 babylotion

1 babytvål

1 gosedjur/babykompis

Om möjligt något extra till barnet t.ex. en mobil (hängande leksak), en babysitter eller en skötbädd.

1 paket blöjor

1 paket våtservetter

1 nappflaska

1 paket nappar

1 paket tjocka bindor

1 paket amningsinlägg

1 tandkräm

1 tandborste

1 tygkasse

Om möjligt något extra som kan betyda mycket för mamman t.ex. ett amningslinne, en flaska schampo, gravidbyxor, raggsockor eller en bärsele.