Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilden har spridits över hela världen

Borlängebördige journalisten Johan-Mathias Sommarströms bild från Gaza har spridits över hela världen.
– Jag är oerhört förvånad över spridningen, säger han till DT.

Sveriges Radios utsände i Gaza, Johan-Mathias Sommarström – med rötterna i Borlänge, lade på torsdagen upp en bild på Twitter. Bilden föreställde sexårige Yazan Hilliss från Gaza, utklädd till journalist i en skyddsväst gjord av en sopsäck och med Sommarströms hjälm på huvudet.

Bilden spreds sedan över hela världen. På fredagseftermiddagen hade den retweetats (skickats vidare) på Twitter knappt 6500 gånger. DT nådde Johan-Mathias Sommarström via mejl för att ställa några frågor.

– Jag är oerhört förvånad över den spridning som bilden har fått, långt över 6000 retweets och över 1200 nya följare på Twitter. För mig var det ett efterlängtat avbrott i alla bilder av djup desperation och förtvivlan som jag förmedlar från Gaza, säger Johan-Mathias Sommarström.

Han har blivit intervjuad i direktsändning av CNN och medier i bland annat Australien och Finland har uppmärksammat bilden.

– Kanske var det pojkens oskyldiga lek och ärliga blick, mitt i ett fruktansvärt krigsområde, som gjort bilden populär, säger Johan-Mathias Sommarström.

Hur påverkas du själv av att rapportera från Gaza?

– Det är oerhört frustrerande att träffa så många människor i djup sorg. De som har förlorat allt, anhöriga, vänner, sina hus, alla sina tillhörigheter. Det är också tungt att se alla dödade barn, många av dem helt söndertrasade. Dessutom rädslan i de skräckslagna levande barnens ögon. Vi måste också tänka på vår egen säkerhet, skulle det hända oss någonting kan vi ju inte berätta vad vi ser.

Hur länge har du varit på plats i Gaza?

– Jag har varit här sedan i tisdags. Detta är min andra vända i Gaza under det här kriget. Jag var här när markoperationen inleddes men var tvungen att ta mig ut efter några dagar då det inte gick att sova. Israel attackerade vid vårt hotell med missiler och granater nätterna igenom.