Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilden av kvinnans protest engagerar

En ensam kvinna ställer sig med höjd näve mitt emot de uniformerade demonstranterna i söndagens nazistdemonstration i Borlänge.
Bilden får nu stor uppmärksamhet och sprids på sociala medier.

Händelsen utspelade sig i Borlänge i söndags, där cirka 350 nazister marscherade genom centrala staden på första maj.

SE MER: Nazisterna samlades i bystuga – ordförande: "Vi känner oss lurade".

David Lagerlöf, kommunikationsstrateg hos Expo, var utsänd av tidningen för att bevaka demonstrationen. Expo är en antirasistisk stiftelse som granskar "den rasistiska och intoleranta miljön".

LÄS MER: Här är Dalarnas ledande nazister: "Finns olika människoraser".

– Det här är ju ledargarnityret som går sakta fram mot henne och det ser ut som hennes och ledarens blickar möts, att de stirrar på varandra. När de är ganska nära varandra kommer polisen och puttar undan henne, berättar Lagerlöf om sina minnesbilder av hur det hela gick till.

Nu har bilden, som publicerats i flera olika sociala medier och på Expos webb, börjat få spridning och uppmärksamhet. David Lagerlöf berättar att "mobilen plingar till hela tiden".

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat.

En del jämför bilden med fotot som brukar kallas "tanten med väskan" . Den klassiska bilden, tagen av Hans Runesson, visar en kvinna som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet med en väska i Växjö 1985.

– Jag vill verkligen inte dra det så långt, den bilden är ju verkligen ikonisk, säger Lagerlöf.

Läs även: Fotografen om protestbilden: "Absurt att den skulle vara uppgjord"

Kvinnan på bilden heter Tess Asplund. Hon är aktiv i Asylrörelsen, ett nätverk som bland annat blockerat utvisningar och stött gömda flyktingar ekonomiskt.

– Jag brukar göra så på demonstrationer. Min förebild är Nelson Mandela. Jag ser det som Mandelatecknet - Freedom and justice, säger Asplund till P4 Dalarna.

TV: Dalarna mot rasism nöjda efter 1 maj – men ger kommunen kritik

LÄS MER: Allt om 1 maj-demonstrationerna i Borlänge hittar du här