Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildarkivet uppdaterat

Orsa kommuns bildarkiv har fräschats upp och försetts med fler bilder. Nu finns närmare 38 000 fotografier att söka bland.
– Vi har säkert en halv miljon bilder, men alla får inte plats, förklarar Mikael Stålberg på kulturkontoret.

Mikael och Cathrin Stanford började scanna in bilder 1998. Bildarkivets skapare, Eric Borgert, hade katalogiserat svartvita bilder från sekelskiftet och framåt.

– Vi började med att scanna in de äldre fotograferna exempelvis Hedvig Aulin, Per Winberg och Elma Tegman, berättar Mikael Stålberg.

Kommunens digitala bildarkiv växte och blev alltmer ohanterligt. De senaste åren har det strulat av och till och sidan har legat nere.

– Men nu ska det fungera bra. Det är Urban Lindqvist och Lina Falk som har gjort jobbet på ett mycket bra sätt.

Det går att söka på olika sätt, motiv, namn, (både efternamn och förnamn), fotografens namn. Bilderna som dyker upp på bildskärmen är lågupplösta och försedd med en vattenstämpel tvärs över fotot.

– Meningen är att man ska beställa en högupplöst bild från arkivet. Det kostar inte speciellt mycket, säger Mikael Stålberg.

På äldre bilder står det nästan aldrig vem eller vilka som är med i motivet.

– Det räcker med en generation för att man ska glömma bort ett namn. En bild blir mycket mer värdefull om man vet namn på de som är med.

Mikael berättar att det är ett stort intresse för bilder från 1960- och 1970-talen.

– Det är väldigt lätt att glömma hur det såg ut för bara några decennier sedan.

Äldre, svartvita, fotografier håller väldigt länge. Hur den digitala tekniken utvecklas kan ingen sia om.

– Dvd:n är snart borta, det kommer något annat. Jag brukar rekommendera att man väljer ut de bilder som är bra och skickar dem till ett fotolab, och sätter in i album.