Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilarna dumpades i en silvergruva från 1300-talet

1300-talsgruvan där 16 bilar dumpats har varit vattenfylld sedan 1924 då den hade sin senaste storhetstid från 1916 visar DT:s djupgrävning i Bergsstatens kartskatt.

Det var i en gammal silvergruva man hittade de 16 bilarna. På Bergsstaten i Falun är man inte så förvånad för det är mycket vanligt att folk av olika skäl dumpar fordon och annat man vill bli av med i gamla vattenfyllda gruvhål och sådana finns det många av i Bergslagen.

Flest gamla gruvor finns í Ludvika kommun och dumpade bilar i den 680 meter djupa Grängesbergsgruvan var ett av orosmolnen när man började diskutera länspumpning av järnmalmsgruvan 2007.

Gruvhålet i Östra Silvberg ska enligt polisanmälan vara 220-247 djupt och på den beskrivningen så passar Storgruvan in.

Östra Silvbergsfälten hade sin storhetstid på 1300-1400 talet innan man fann Sala Silvergruva, Gruvorna i dagens Säters kommun hade en årlig produktion på över tusen kilo. Huvuddelen bröts i Storgruvan i fältets östra del.

Intill Storgruvan fanns en rad mindre gruvhål och det som kallades maskinschaktet intill Storgruvan hare brutits ned till 247 metersnivån.

I slutrapporten i gruvkartan från 1917 som uppdaterades sista gången i mars 1924 redovisas att silvermalmen också innehöll 38 procent svavel, 36 procent järn, 25 procent zink, tre procent bly och lite guld.

I den handskrivna slutrapporten så berättas att gruvan kunde dateras tillbaka till konung Magnus Erikssons tid.

Gruvan har också under sin drift gett mineral till rödfärgsframställning.

Den senaste storhetstiden inleddes 1916 efter att driften lagts ned 1852. 1916 länspumpades Storgrufan som den då stavades och brytningen åretupptogs i gruvgångarna alltefter att vattennivån i gruvan sjönk

Dagbrottens djup är som djupast cirka 60 meter, första brytningsnivån under jord fanns på 80-metersnivån, sedan på 105 meter, 145 meter och den djupaste brytningen skedde på hela 220 meters djup.

"Elektrisk energi från Älfkarleby kraftverk har tagits i anspråk för gruffältet från början av 1918", och den krossade malmen planerade man att transportera med en linbana till Gustafs järnvägsstation.

Men den i dag vattenfyllda gruvans gruvkarta för gruvan i Silvbergs socken i Kopparbergs län har den sista uppdateringen om gruvan den 14 mars 1924.

Gruvan är idag dykplats för avancerade hobbydykare och prospekteringsbolaget Eurasian Minerals Sweden har mutat in gruvområdet.