Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibliotekets unga besökare får skriva gosedjurens egna dagböcker

Alfons, Mucklan, Molly Mus, Kråkan samt Bu och Bä finns till utlåning på Stora Skedvi bibliotek.
Gosedjuren lånas hem, med en skrivbok. I den kan barnen skriva om vad gosedjuren hittar på.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

För ett par år sedan provade Maria Höglund Boberg, bibliotekarie på Stora Skedvi bibliotek, en nyhet för barnen. Ett gäng gosedjur lånades ut, tillsammans med en skrivbok per gosedjur.

– Det är för skrivsugna barn. I boken kan barnen skriva om sin dag tillsammans med gosedjuret. Vad de har hittat på och så, säger Maria Höglund Boberg.

Det blir som en slags dagbok alltså?

– Ja, det kan man säga. Både för barnet och för gosedjuret. Vi har inte sammanställt texterna på något sätt, men det kanske vi skulle göra. Då går det ju att se vad barnen och gosedjuren har gjort och vad barnen har skrivit om, säger Maria Höglund Boberg.

LÄS ÄVEN: Gosedjuret "Tåg-Håkan" lämnade Säter och reste runt i Sverige.

Den tidigare upplagan av gosedjur och skrivböcker är lite slitna efter dessa år. Nu har ett nytt gäng med gosedjur och skrivböcker kommit till biblioteket.

– Det är fem gosedjur och fem skrivböcker. Alfons, Mucklan, Molly Mus, Kråkan samt Bu och Bä. De två sistnämnda hör ihop och de räknas som ett, berättar Maria Höglund Boberg.

Hur stort har intresset varit tidigare?

– De var utlånade nästan hela tiden, så man får ställa sig i kö. Man får låna hem varje gosedjur i två veckor. Helst bör ju barnen kunna skriva själva, så att de kan berätta i skrivboken vad de gör tillsammans med gosedjuret, men givetvis kan ju föräldrarna hjälpa barnen, säger Maria Höglund Boberg.

Än så länge finns gosedjursutlåningen bara i Stora Skedvi.

– Men barn från Gustafs eller Säter får såklart komma hit och låna gosedjur de också. Jag vet inte om det här är speciellt vanligt på andra bibliotek. Vi har ju många skolbarn som kommer hit, så jag tror att de här gosedjuren kommer att vara utlånade inom kort, säger Maria Höglund Boberg.

Hur kom du på den här idén?

– Min familj håller på mycket med geocaching så det kommer kanske därifrån. Där är det vanligt med så kallade "travel-bugs" vid gömmorna, som geocacharna uppmanas att ta med sig och gömma vid något annat gömsle. Det påminner kanske lite om detta, att man lånar hem ett gosedjur, skriver lite om det och sedan skickas gosedjuret och skrivboken vidare till ett annat barn, säger Maria Höglund Boberg.

Läs fler nyheter från Säters kommun.