Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibliotek stängs och hyror höjs

Biblioteket i Domnarvet ska stängas och hyror för motionshallar kan höjas.

Tunets bad ska också ses över.

Kultur- och fritidsnämnden har nu börjat sitt besparingsarbete inför 2013.

På kultur- och fritidsnämnden möte i går beslutades det om flera åtgärder för att spara pengar. Det är redan klart att nämnden nästa år får fem miljoner mindre i sin budget och arbetet med att anpassa verksamheten pågår nu för fullt.

En av åtgärderna blir att vid årsskiftet stänga biblioteket i Domnarvet som ligger i anslutning till Domnarvets skola.

– Mycket av lånen görs av elever. Skolan ska titta på om de kan ha ett skolbibliotek, säger Ola Brossberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

En stängning av biblioteket innebär en besparing på 300 000 kronor.

Nämnden har även beslutat att driftansvaret för Mellsta camping ska utredas samt att investeringsbehoven för Maserhallen och Tunets bad ska ses över.

– Jag säger inte att något ska läggas ned. Vi ska utreda detta för att få en klarare bild av investeringsbehoven, säger Brossberg som så sent som i maj i år lovade att man inte skulle titta på Tunets bad igen i sparsammanhang.

– Jag vet att jag sa det. Om jag backar på det i framtiden ska jag låta vara osagt. Vi ska se över behoven så får vi se vad vi får för bild fram över, säger Brossberg som anser att utredningen om badhallarna borde vara klar någon gång i vår.

En annan åtgärd blir att se över och omförhandla avtal för föreningsdrivna anläggningar. En utredning ska också titta på möjligheten att bilda ett arenabolag för drift och skötsel av idrottsanläggningar.

För att få in mer pengar föreslås också att höja hyrorna för motionshallar. En översyn av taxor och avgifter ska göras.

– Det ska bli en justering i alla fall för vuxna. Barn och ungdomar ska ha en låg taxa, vuxna har en större möjlighet att betala för sig, förklarar Brossberg som tror att alla åtgärder ska räcka för att få ihop ekonomin.

– Det finns en del frågetecken som vi ska reda ut med kommunledningen, men med de åtgärder vi redan gjort i år till exempel inte återbesatt vakanser och en allmän återhållsamhet, så borde vi klara det.

Några uppsägningar av personal är i dagsläget inte aktuellt.